PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP- TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

Dr. Fövényi József PhD Módosítva: 2022.11.23

A Cukorbetegközpont és Nőgyógyászati Központ egymással karöltve rendezte meg a Prima Medica következő szakmai napját, mely a terhességi cukorbetegség témakörét járta körbe. A november 19-ei eseményen megszólaló neves szakemberek igen értékes információkat osztottak meg, így átfogóbb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők az állapot szűrésével, veszélyeivel és terápiájával kapcsolatban. 

Az előadássorozatot dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológusa, diabetológusa nyitotta, aki a terhességi cukorbetegségről, mint egyre gyakoribb problémáról beszélt. Első körben kifejtette, milyen metabolikus folyamatok, változások játszódnak le egészséges anyagcserével rendelkezők terhessége esetén, ezek miként növelik meg cukorbetegség fellépésének esélyét, és milyen folyamatok játszódnak le a cukorbetegséghez vezető úton. Felhívta a figyelmet a kismamák gesztációs diabétesz szűrésének fontosságára, annak idejére és gyakoriságára, valamint arra, kik tartoznak a terhességi cukorbetegség szempontjából a fokozott rizikójú csoportba, hiszen ők gyakoribb szűrést, nagyobb odafigyelést igényelnek. Súlyos rövid-és hosszútávú anyai és magzati problémákat generálhat a kelleténél magasabb vércukorszint, így a mielőbbi terápia kulcsfontosságú. Ebbe pedig a megfelelő, személyre szabott életmód (diétával, mozgással), valamint szükség esetén az inzulinkezelés tartozik. Szó volt várandósság alatti Metformin alkalmazásról is, hogy mit ajánlj a nemzetközi és a hazai szakirodalom. A doktornő az előadását a terhességi cukorbeteg kismamák utógondozásával zárta, hogy vajon mi mindenre kell odafigyelniük az anyukáknak és az orvosoknak a szülést követő időszakban.

 

Dr. Karászi Gyula szülész-nőgyógyász beszélt a cukorbetegség típusairól, valamint arról, hogy egy nő csakis egyszer lehet terhességi cukorbeteg, ugyanis, ha a következő várandósságánál is fellép a gesztációs diabétesz, akkor azt a 2-es típusú diabétesz legenyhébb formájának kell tekinteni. Az előadás során több táblázat is látható volt, többek között olyan diagramm is, mely a terhességi cukorbetegség és a gyakoribb császármetszés közti kapcsolatra hívta fel a figyelmet. Dr. Karászi Gyula szintén kitért a posztpartum időszakra, az utánkövetésre, reklasszifikációra is, a szülés utáni OGTT/HbA1c vizsgálatok szükségességére, valamint hangsúlyozta a kellő betegedukáció és az orvos kollégák, védőnők megfelelő tájékoztatásának fontosságát. 

 

Szöveti glükózmonitorozás

Az előadássorozat a folyamatos szöveti glükózmonitorozás témájával folytatódott, melyet Dr. Fövényi József PhD tartott. Beszédében a vércukorszint ellenőrzési rendszereket ismerhettük meg, melyek közül a legnagyobb hangsúlyt a folyamatos cukormonitorozás (CGM) kapta. Ez ugyanis lényegesen megkönnyíti a betegek életét, valamint az orvosok munkáját, hiszen az ujjbegyes méréssel ellentétben ekkor több mint 200 mérés eredménye lehet a birtokunkban. A technikai fejlődés az élet minden területét áthatja- nincs ez másként az egészségüggyel, az egészségügyi eszközökkel sem. Felismerték, hogy az okoseszközök világában a betegek élete CGM-mel egyszerűbbé tehető, és a cukorbetegek esetén ez korántsem elhanyagolható szempont, hiszen ők pont egy olyan betegséggel küzdenek, mely folyamatos odafigyelést, gyakori ellenőrzést kíván. A szöveti cukormonitorozó eszköz pont arra kínál megoldást, hogy kicsit szabadabbá váljanak a diabétesszel küzdők, mégis pontosabb eredményeket kapjanak, mind eddig. Ezáltal jobb terápiához juthatnak, ráadásul segítségével a kezelőorvos/cukorbeteg gyermek esetén a szülő a távolból is tudja monitorozni betege/gyermeke állapotát. Dr. Fövényi József PhD ismertett különböző CGM rendszereket, előnyeiket, hátrányaikat. Előadását személyes esettanulmányok tették színesebbé.  

Az előző témához kapcsolódóan, a GlucoMen Day képviseletében tartott előadást Gróf Emese, aki a folyamatos szöveti cukormonitorozó eszközüket mutatta be. Megtudhattuk, hogy kiknek javasolt és kiknek nem a CGM, és hogy hogy működik pontosan a glükóz szenzor, milyen részekből áll az eszköz. Az előadásban Gróf Emese arra is kitért, hogy kinek mely testrészén javasolják a glükózmonitorozó hordását, hiszen mind a hason, mind a felkaron való viselésnek megvannak a maga előnyei és hártányai. Természetesen szó volt a gyakorlati oldalról is, az okoseszközökhöz való csatlakozásról, a kalibrálásról, a cukorszintek áttekintéséről, valamint arról mely rendszerüket ajánlják a cukorbeteg gyermekek szüleinek. Előadása végén személyesen, élőben is meg lehetett tekinteni azt eszközöket.  

 

Terhességi cukorbetegség veszélyek a babára és az anyukára

A terhességi cukorbetegség szülészeti- terhespatológiai vonatkozásairól dr. Turi Zsuzsanna, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, diabetológusa tartott beszédet. Előadásában felhívta a figyelmet a terhességi cukorbetegség előfordulásának robbanásszerű növekedésére, mely igen kedvezőtlen terhességi kimenettel is járhat, mind anyai, mind magzati szempontból, így nem szabad elsiklani a téma felett. Kiemelte, hogy az állapotnak nem csak rövid, de hosszútávú hatásai is lehetnek: például gyermekkori elhízás, illetve gyengébb teljesítmény a pszichomotoros fejlődésben. Szó volt a prekoncepcionális ellátásról és állapotfelmérésről, hogy miként kell felkészíteni a már eleve cukorbeteg nőket a várandósságra, valamint nagy hangsúlyt kapott az, hogy a gesztációs diabétesszel küzdő kismamák ellátása több szakterület közös munkáját igényli (interdiszciplináris). Dr. Turi Zsuzsanna felhívta a figyelmet a megfelelő BMI fontosságára is, mind a terhesség előtti, mind a várandósság alatti időszakban. Előadásának végén kitért a tehességi cukorbeteg kismamák megfelelő terhesgondozására, a szülés idejére és módjára, valamint a szülés utáni időszakra és az utánkövetés fontosságára. 

 

Étrend terhességi cukorbetegség esetén

A terhességi cukorbetegség során betartandó diétáról Drégely Anikó, a Nőgyógyászati Központ dietetikusa adott bővebb felvilágosítást, melynek során a megfelelő étrend szerepét hangsúlyozta. Elmagyarázta, pontosan mi is a dietetikus szerepe a terhességi diabetes terápiájában, mik a diéta főbb irányelvei, és azokat miként lehet a mindennapokba átültetni (pl. CH számolás, gyümölcs/zöldségadagok a gyakorlatban). Felhívta a figyelmet arra, hogy mikre figyeljenek a cukorbeteg kismamák a vásárlásaik során, milyen összetevőkre ügyeljenek, miket kerüljenek, hogyan értelmezzék a címkéken feltüntetett adatokat. Külön hangsúlyozta, hogy a megfelelő eredményhez személyre szabott étrendet kell követni, hiszen a diétát az érintett egyéni paraméterei határozzák meg, ráadásul az is előfordulhat, hogy egy személynél, ami egy bizonyos ideig működött és bevált, az egyszercsak ingadozást hozhat a vércukor értékekben- ilyenkor bár nincs diéta hiba, mégis változtatásokat kell eszközölni. 

 

Adatvezérelt egészségügy

A szakmai napot Kriller Norbert, a Prima Medica rendszerfejlesztési vezetője zárta, aki az adatvezérelt egészségügyről tartott előadást, melyben annak két fő területéről, az adatok jelentőségéről, az egészségügy digitalizációjáról, a technológiai fejlődésekről, a hazai megoldásokról beszélt. Elmondta, miként járulnak hozzá különböző informatikai rendszerek, fejlesztések az egészségmegőrzéshez és a hatékonyabb terápiához, az állapot monitorozásához. A betegek adatai összegyűjthetőek, tárolhatóak, újabbak is felvihetőek- ezek mind nagy segítséget nyújtanak az orvosoknak és a betegeknek, hiszen pontosabb monitorozás és több adat érhető el, így segítségével még eredményesebb terápia állítható össze. Szó volt a Prima Medica ügyfélkapuról, a Healzz medikai rendszerről, valamint arról, miként tehetőek ezek a rendszerek vonzóbbá a felhasználók számára, hogyan érhető el, hogy visszatérjenek és rendszeresen használják azokat (pl. egészségnapló). Kriller Norbert az EESZT kapcsolatról, jővőbeni tervekről és fejlesztési lehetőségekről zárta az előadást.  

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztel dr Úr/dr Nő!
Terhességem 25. hetében mért 2 órási vércukor eredményem 8.6 lett. 170g Ch diétán vagyok. 3 havi átlag értek 5.5 lett. (Ir-el kezdtem a terhességet) Éhgyomri értékeim 5.0-5.5 között vannak. Viszont reggeli után elég sokat mérek, 7.8-10.1 ig, változó. Kiszámolva, betartva étkezem.Hogyan lehetne javítani a reggeli utáni értékeket? Vagy 10 féle tk. kenyerek kipróbáltam már, és egyik sem vált be. itthon sütéssel is próbáltam, eredménytelenül. Egy hónapja sem volt a vizsgálat, és 3 kg-ot fogytam. Minden nap, minden étkezést után nézem a vércukrot, evés előtt, evés után 1 órával. ( A diabetológus szerint az ehgyomrit, illet az étkezések előtti eredményekre nincs szükség)
Köszönettel:
Farkas Beáta

Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus
Kedves Beáta !

Kérdésem az, hogy reggel hány gramm szénhidrátot fogyaszt?
Reggelire 20-25 g, tízóraira 30-35 g javasolt.
Lehet, hogy a diéta nem elég, inzulin adása szükséges étkezések előtt. Ezt csak személyes megbeszélés alatt tudjuk megbeszélni.
Ha úgy gondolja, jelentkezzen be konzultációra a Cukorbeteg Központba.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/munkatarsaink

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nyugodt légkör

Elégedett voltam a fogadtatással minden téren. Mindenki kedves, türelmes volt és nyugodt légkörben zajlott minden.

További vélemények

Hírek

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

Folyton fáradt? Cukorbetegség tünete is lehet!

A cukorbetegség gyakran lappangva alakul ki, ám előfordulhat, hogy hétköznapi tünetek jelzik a bajt, csak sokan nem vesznek róluk tudomást. Ilyen például a fokozott fáradékonyság, melyet igen sok cukorbeteg tapasztal (még a diagnózis felállítása előtt is), így érdemes rá odafigyelni, és nem feltétlen a jól ismert tavaszi fáradtságnak betudni. Hogy miért okoz ilyen tünetet a diabétesz, és hogy miként lehet energikusabbá válni, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek
Glikémiás index: Hogy lassítható, illetve gyorsítható a szénhidrátok felszívódása?

Glikémiás index: Hogy lassítható, illetve gyorsítható a szénhidrátok felszívódása?

A cukorbetegek diétájában igen lényeges szerepet kap a glikémiás index figyelése, hiszen nem mindegy, hogy mikor, milyen gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak. Azonban a helyzet sokszor nem egyszerű, hiszen bizonyos elkészítési módok, illetve hozzávalók lassíthatják és növelhetik is az teljes fogás szénhidrát tartalmának felszívódását. A témában Vajdovich Dorottyát, a Cukorbetegközpont dietetikusát kérdeztük.

További részletek
Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

A hipoglikémia - “hipózás” egy viszonylag gyakran előforduló állapot a cukorbetegeknél, melynek során a vércukorszint a normál tartomány alá kerül. Ez nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de igen veszélyes is. Hogy miként lehet elkerülni, illetve csökkenteni fellépésének az esélyét, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!