A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2023.11.08 08:55

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Dr. Porochnavecz Marietta

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Hogyan és kinek használhatók fogyásra az injekciók?

Az Ozempic injekciót alapvetően azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, akik jelentős túlsúllyal rendelkeznek, és a megfelelő étrend, valamint a rendszeres mozgás mellett sem indult el náluk a fogyás. Az injekció szemaglutin nevű hatóanyaga van hatással a vércukorszintre, de ez az anyag nem inzulin. A vércukor értéke pedig meghatározza az inzulin felszabadulást a szervezetben és gátolja a glucagon elválasztást. Csökkenti az éhségérzetet, amelynek hatására a testsúly csökken. A gyógyszer előnye, hogy az étkezés utáni vércukorszintre hat, így mellette nincs hipoglikémia.
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek.Nagyon fontos azonban, hogy sem 1-es típusú cukorbetegeknek, sem egészséges személyeknek nem szabad alkalmazni az injekciót, elsősorban a lehetséges mellékhatások miatt. Ez elsősorban az émelygés, hasmenés, az alacsony vércukorszint miatti szédülés lehet, ha más gyógyszerrel együtt alkalmazzák, de előfordulhat szapora pulzus, helyi tünetek, az ízérzékelés megváltozása. Ritkábban hasnyálmirigy gyulladás, és elvétve súlyos allergiás reakciót válthat ki.
Ezen kívül érdemes elgondolkozni a morális hatásokon is, hiszen a fogyókúrás célból felvásárolt injekciókból végül a valódi cukorbetegeknek nem jutott a kívánt mennyiség, Hangsúlyozni kell azt is, hogy még az Ozempic sem csodaszer: a kutatások szerint legfeljebb 15%-os testsúlycsökkenés érhető el a használatával, így a valódi életmódváltást nem helyettesíti.

Már hamisítják is az Ozempicet

A legújabb fejlemények szerint már hamisítják is az Ozempic injekciót. Az Európai Gyógyszerügynökség arra figyelmeztetett, hogy ezeket a hamis injekciókat minden bizonnyal nem gyógyszertárakból adták ki, más úton kerülhettek a felhasználókhoz. A vásárlók arra figyelhetnek fel, hogy a hamis termékek eltérnek az eredetitől mind színükben, mind a márkajelzés hiányában. Az első hamisított csomagokat azért tudták elkapni Németországban, mert olyan sorozatszámokkal voltak megjelölve, amelyeket eredetileg inaktívnak szántak. A gyártó dán Novo Nordisk gyógyszergyár és a hatóságok arra kérik a terméket megvásárlókat, ellenőrizzék az eredeti Ozempic injekció leírásában, hogyan is kell kinéznie egy valódi terméknek és csak legális gyógyszertárakban vásároljanak.
Ez azért is fontos, mert bár Magyarországon egyelőre még nem találtak hamisítványt, Ausztriában már kórházba került néhány személy emiatt, ugyanis a vércukorszintjük lezuhant és hipoglikémiás állapotba kerültek, valamint más mellékhatások is jelentkeztek náluk. Az osztrák hatóságok vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett.

Cukorbetegek is fogyhatnak!

Életmódváltással és kezeléssel cukorbetegek is fogyhatnak.- A túlsúlyos cukorbetegeknek a fogyás valóban elengedhetetlen az állapotuk javítása érdekében, és ehhez több fronton kell „támadni” – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. - A diabétesz elsődleges kezelése az életmód terápia, amely személyre szabott szénhidrát tartalmú diétát és rendszeres  fizikai aktivitást foglal magában, és kialakításában a diabetológus mellett sokat segíthet az életmód orvos. Amennyiben a vércukor-emelkedés túlságosan nagy, illetve, ha az életmód változtatással sem ért el a beteg jelentősebb eredményt, úgy gyógyszeres és/vagy inzulin terápiára is szükség van, kizárólag orvosi utasításra és az előírásokat betartva. Ha a cukorbeteg páciens betartja a szükséges kezelést, a mozgást  és az orvos és dietetikus által javasolt étrendet, úgy megszabadulhat a plusz kilóktól. Ezáltal nem csak a közérzete és az önbizalma lesz jobb a páciensnek, de csökken a diabétesz okozta esetleges szövődmények rizikója is.

Forrás: Cukorbetegközpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
A segítségét szeretném kérni az elkészült leletemmel kapcsolatba. Nagyon szeretnék kisbabát, két éve próbálkozunk a párommal. 32 éves vagyok 180 cm 72 kg.

Glukóz 30 perc. 7.9
Glukóz 60 perc. 4.7
Glukóz 120 perc 3.3

Inzulin 9.5
Inzulin 30 perc 89.5
Inzulin 60 perc. 150.1
Inzulin 120 perc 29.3

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Üdvözlettel: Anita

Kedves Anita !

Az elküldött eredményei inzulin rezisztenciára utalnak. Ez is magyarázhatja hogy nehezebben eshet teherbe. Javasolom hogy forduljon diabetológushoz a diéta és a gyógyszeres terápia beállítása céljából.

Üdvözlettel:
dr Porochnavecz Marietta
diabetológus, belgyógyász
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kontrollra érkeztem a Doktornőhöz terhességi diabétesz miatt. Én most is le vagyok nyűgözve, és azt mondhatom továbbra is, hogy sok orvos példát vehetne róla, és a szakértelme is kiváló! Mindenkinek ajánlom őt továbbra is. Az intézet is teljesen kultúrált, rendezett, minden úgy történik, ahogy számít rá az ember.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK