A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2023.11.08

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Hogyan és kinek használhatók fogyásra az injekciók?

Az Ozempic injekciót alapvetően azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek fejlesztették ki, akik jelentős túlsúllyal rendelkeznek, és a megfelelő étrend, valamint a rendszeres mozgás mellett sem indult el náluk a fogyás. Az injekció szemaglutin nevű hatóanyaga van hatással a vércukorszintre, de ez az anyag nem inzulin. A vércukor értéke pedig meghatározza az inzulin felszabadulást a szervezetben és gátolja a glucagon elválasztást. Csökkenti az éhségérzetet, amelynek hatására a testsúly csökken. A gyógyszer előnye, hogy az étkezés utáni vércukorszintre hat, így mellette nincs hipoglikémia.
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek.Nagyon fontos azonban, hogy sem 1-es típusú cukorbetegeknek, sem egészséges személyeknek nem szabad alkalmazni az injekciót, elsősorban a lehetséges mellékhatások miatt. Ez elsősorban az émelygés, hasmenés, az alacsony vércukorszint miatti szédülés lehet, ha más gyógyszerrel együtt alkalmazzák, de előfordulhat szapora pulzus, helyi tünetek, az ízérzékelés megváltozása. Ritkábban hasnyálmirigy gyulladás, és elvétve súlyos allergiás reakciót válthat ki.
Ezen kívül érdemes elgondolkozni a morális hatásokon is, hiszen a fogyókúrás célból felvásárolt injekciókból végül a valódi cukorbetegeknek nem jutott a kívánt mennyiség, Hangsúlyozni kell azt is, hogy még az Ozempic sem csodaszer: a kutatások szerint legfeljebb 15%-os testsúlycsökkenés érhető el a használatával, így a valódi életmódváltást nem helyettesíti.

Már hamisítják is az Ozempicet

A legújabb fejlemények szerint már hamisítják is az Ozempic injekciót. Az Európai Gyógyszerügynökség arra figyelmeztetett, hogy ezeket a hamis injekciókat minden bizonnyal nem gyógyszertárakból adták ki, más úton kerülhettek a felhasználókhoz. A vásárlók arra figyelhetnek fel, hogy a hamis termékek eltérnek az eredetitől mind színükben, mind a márkajelzés hiányában. Az első hamisított csomagokat azért tudták elkapni Németországban, mert olyan sorozatszámokkal voltak megjelölve, amelyeket eredetileg inaktívnak szántak. A gyártó dán Novo Nordisk gyógyszergyár és a hatóságok arra kérik a terméket megvásárlókat, ellenőrizzék az eredeti Ozempic injekció leírásában, hogyan is kell kinéznie egy valódi terméknek és csak legális gyógyszertárakban vásároljanak.
Ez azért is fontos, mert bár Magyarországon egyelőre még nem találtak hamisítványt, Ausztriában már kórházba került néhány személy emiatt, ugyanis a vércukorszintjük lezuhant és hipoglikémiás állapotba kerültek, valamint más mellékhatások is jelentkeztek náluk. Az osztrák hatóságok vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett.

Cukorbetegek is fogyhatnak!

Életmódváltással és kezeléssel cukorbetegek is fogyhatnak.- A túlsúlyos cukorbetegeknek a fogyás valóban elengedhetetlen az állapotuk javítása érdekében, és ehhez több fronton kell „támadni” – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. - A diabétesz elsődleges kezelése az életmód terápia, amely személyre szabott szénhidrát tartalmú diétát és rendszeres  fizikai aktivitást foglal magában, és kialakításában a diabetológus mellett sokat segíthet az életmód orvos. Amennyiben a vércukor-emelkedés túlságosan nagy, illetve, ha az életmód változtatással sem ért el a beteg jelentősebb eredményt, úgy gyógyszeres és/vagy inzulin terápiára is szükség van, kizárólag orvosi utasításra és az előírásokat betartva. Ha a cukorbeteg páciens betartja a szükséges kezelést, a mozgást  és az orvos és dietetikus által javasolt étrendet, úgy megszabadulhat a plusz kilóktól. Ezáltal nem csak a közérzete és az önbizalma lesz jobb a páciensnek, de csökken a diabétesz okozta esetleges szövődmények rizikója is.

Forrás: Cukorbetegközpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Több éve már, hogy babát szeretnénk - sajnos eddig sikertelenül -, ezért szerettük volna kideríteni, hogy nem-e inzulinrezisztencia áll a sikertelenség hátterében. A cukorterheléses vizsgálat eredményem az alábbi lett:

Glükóz 0. perc: 4,75 mmol/l
Glükóz 60. perc: 3,43 mmol/l
Glükóz 120.perc: 3,09 mmol/l

Inzulin profil 0. perc: 33,8 pmol/l
Inzulin profil 60. perc: 104,0 pmol/l
Inzulin profil 120. perc: 105,7 pmol/l

Egy évvel ezelőtti értékeim még így néztek ki:

Glükóz 0. perc: 4,8 mmol/l
Glükóz 60. perc: 6,1 mmol/l
Glükóz 120.perc: 3,9 mmol/l

Inzulin profil 0. perc: 3,2 mIU/L
Inzulin profil 60. perc: 47,1 mIU/L
Inzulin profil 120. perc: 23,1 mIU/L

Sajnos a kezelőorvosaim eltérő véleményen vannak, ezért hálás lennék ha megírná a fenti értékek utalhatnak-e inzulinrezisztenciára vagy más betegségre.
Amennyiben igen, melyik érték ami az árulkodó jel?

Vékony testalkatú vagyok, körülbelül fél éve étkezésemből elhagytam a cukrozott és fehér lisztes termékeket illetve egyes tejtermékeket. Ez idő alatt laktózérzékenységet is diagnosztizáltak nálam valamint régóta pajzsmirigy alulműködésre valamint magas prolaktinszintre szedek gyógyszert.
Reggelente különösen is érzem az édesebb ételek hiányát, de néha napközben is azt érzem, hogy leesett a vércukrom, amit sosem tapasztaltam míg cukrozott termékeket is fogyasztottam. Ennek mi lehet az oka? Jelenlegi cukorterheléses eredményem romlott az egy évvel ezelőtti értékeimhez képest?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Réka !

A jelenlegi vizsgálat inzulin rezisztenciára utal.
Ez magyarázza a vércukor terhelés során észlelt alacsonyabb értékei.
Fontos a rendszeres diéta, a cukor elhagyása, a napi 5xi étkezés, emellett legalább napi 30 perces mozgás.
Tekintettel arra, hogy babát szeretne Mercformin x 500 mg adását javasolnám.
Fontos, hogy rendszeres diabetológiai kontroll alatt álljon.

Üdvözlettel:

Dr. Porochnavecz Marietta
diabetológus - belgyógyász
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas fokú szakmai tudás

A doktornő egy igazi angyal, nagyon örülök, hogy hozzá mentem. Mind a személyisége, mind a magas fokú szaktudása miatt. Nagyon sokat segített, és rendkívül nyitott volt, ami nekem kifejezetten jól esett.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek
Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

További részletek
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok