Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Terhességi diabéteszem van. Nagy súllyal fog születni a babám?

Dr. Porochnavecz Marietta Módosítva: 2024.02.12

Amikor egy várandós édesanyáról kiderül, hogy terhességi cukorbetegsége van, aggódva teszi fel a kérdést, vajon nagy nem lesz-e túl nagy a baba súlya. Ilyenkor valóban gyakrabban merül fel a császármetszés és a szülés korai indításának lehetősége a magzat nagyobb súlya miatt. Megfelelő diétával és mozgással egyensúlyban tartott gesztációs diabétesz esetén a kismama és gyermeke egészségére is oda tudunk figyelni – hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

A terhességi cukorbetegség kezelése komplex feladat

-A terhességi cukorbetegség kezelésének célja, hogy az optimálist minél jobban megközelítő vércukorszintet biztosítva csökkentsük az anyai és a magzati kockázatot. Ez egy rendkívül komplex csoportmunka. A gesztációs diabetesesek gondozásában a kismama nőgyógyászának, a diabetológusnak és a dietetikusnak, valamint a mozgásprogramot kidolgozó szakembereknek (mozgásterapeuta, gyógytornász) is fontos szerepe van – dr. Porochnavecz Marietta. Természetesen elengedhetetlen a kismama közreműködése, és a szakemberek által javasoltak pontos betartása. Kismamák esetében a 24-28. terhességi héten végezzük az orális vércukorterhelést. Amennyiben azonban a várandósságot megelőzően inzulinrezisztenciája volt a kismamának, vagy előző terhességében gesztációs diabétesz igazolódott; az életkora 35 év feletti, nagy a testsúlya, vagy az elsőfokú rokonok között diabeteszes van, akkor ettől hamarabb, már a 12-14. héten sor kerülhet erre a vizsgálatra

A magas vércukorszint a babának is káros

-Kezeletlen terhességi cukorbetegség esetén a magas anyai vércukorszint szabadon átjut a lepényen, eléri a magzatot, és fokozott inzulinelválasztást indít el. Az inzulinról tudni kell, hogy nemcsak a cukoranyagcsere normál működésének fenntartásában kap szerepet, hanem növekedési faktorként fokozza a tápanyag- és zsírraktározást is, és a magzat fokozott növekedéshez, makroszómiához (nagysúlyú magzathoz) vezet. Ez számtalan kockázatot rejt a kismamára és a babára nézve is: megnövelheti a szülés során bekövetkező sérülések, többek között a vállelakadás és karidegek sérülésének rizikóját is. A súlygyarapodás a baba hasi szerveire is hatással lesz: mája, lépe és szív szintén megnagyobbodhat. A születést követően a babánál hypoglikémia kockázata állhat fenn. Később élete során pedig hajlamosít túlsúlyra és elhízásra, valamint a cukorbetegségre.

Tartsuk kordában a vércukorszintet!

-A 2008-ban publikált HAPO (Hyperglycaemia and Adverse Pregnancy Outcomes) vizsgálatban közel 23 000 terhesség kimenetelét vizsgálták meg. Világossá vált, hogy a várandóság alatti magasabb vércukorértékek jelentős szövődményekkel járhatnak. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy nem a terhességi diabétesz jelenti a kockázatot, hanem az, ha a kismama vércukorszintje tartósan magas, és nem sikerül megfelelő szinten tartani. A gesztációs diabétesznek a várandósság minél korábbi időszakában való kiszűrése, az érintett kismamák terhesség alatti gondozása és megfelelő kezelése tehát kiemelten fontos. Enyhébb esetben elegendő a megfelelő diéta a vércukorszint normalizálásához. Súlyosabb esetben inzulinpótlásra is szüksége lehet. A diéta mellett a rendszeres mozgás jelentőségére is fel szoktuk hívni a figyelmet, hiszen bizonyítottan javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét.  Általános ajánlásként azt javasoljuk, hogy – szakemberrel egyeztetve – hetente legalább 150 perc közepes intenzitású mozgást, valamint kétszer harminc perc erősítő gyakorlatot (kismamajóga- vagy torna) érdemes beiktatniuk.

-A terhességi diabétesz életmódváltással, megfelelő étkezéssel és rendszeres mozgással jól kezelhető. A kismama és a baba egészségének érdekében azonban érdemes betartani a szakemberek által ajánlott diétát és mozgásprogramot. Gesztációs diabétesz esetén kiemelkedően fontos a vércukor rendszeres ellenőrzése, önkontroll végzése is – hangsúlyozza dr. Porochnavecz Marietta diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialista.

Téma szakértője

Orvos válaszol

T. Doktor!
16 hetes kismama vagyok. Előző terhességem alatt előjött a terhesség cukor, végig a 180g szénhidrát diétát tartottam, nem volt semmi gond. Emiatt most korábban meg kellett csináltatnom a cukorterhelést. Az értékek a következőek: Éhomi: 5,9mmol/l
60 perces: 11,6mmol/l
120 perces: 5,5mmol/l
A kérdésem az lenne, hogy ezek az adatok indokolják, hogy ismét diétát tarsak a szülésig?
Köszönöm válaszát!

Kedves Livia !

Minden kismama akinél terhességi cukorbetegséget állapitottak meg, a következő terhességnél már eleve úgy kell kezelni és diétát tartani. A vércukor terhelés során az éhhomi és 60 perces értéke magasabb. Fontos a diéta ismét elkezdése, a rendszeres otthoni vércukor mérés. Aemnnyiben értékei 1 órával a reggeli ebéd vagy vacsora után meghaladják több alkalommal a 7,0 mmol/l értéket, feltétlenül forduljon diabetologushoz.

Üdvözlettel: dr Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

minden szempontból nagyon jó volt

A megrendelt egészségügyi szolgáltatásuk minden szempontból nagyon jó volt, és kielégítette elvárásomat. Nagyon bízom abban is, hogy a kapott javaslatok eredményesek lesznek, természetesen szükséges lesz a kapott utasításokat pontosan betartanom.             

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok