Milyen és mennyi sört ihatnak a cukorbetegek?

Milyen és mennyi sört ihatnak a cukorbetegek?

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2021.08.24 14:20

Mindenkinek jól esik egy pohár, azonban cukorbetegként nem szabad elfeledkezni az alkohol vércukorszint-emelő képességéről. Utánajártunk, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek? Szabó Lucia, dietetikus volt segítségünkre.

 

Nem tiltani szeretnénk! Természetesen a cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az alkoholokról, nem mindegy azonban, mit isznak és milyen gyakran.

Sör és cukorbetegség

A barna sör jobban emeli a vércukorszintet, mint a világos, amely mérsékeltebb vércukor-emelkedést eredményez, ezért inkább a hagyományosból válasszon.

Divatos manapság az ízesített sörök fogyasztása. Van például citromos, meggyes, málnás sör, alkoholmentes kivitelben is. Kecsegtetően hangzik, így nyáron főként a citrusfélékkel ízesített sör, azonban aligha találunk cukormentes változatot a boltok polcain. Cukorbetegeknek az ízesített sörök nem javasoltak! Azonban ha házilag ízesítjük félbevágott gyümölcsökkel, pl. citrommal, nem kell a felesleges cukorfogyasztástól tartanunk – tanácsolja Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Figyeljen arra is, hogy az alkohol befolyásolhatja a szedett gyógyszereknek és az inzulinnak a hatását, illetve megváltozhat a közérzete, túlzott mennyiségben hányingert, szédülést okozhat, ha alkoholt iszik.

Miért éppen sört?

Például azért, mert egyes források szerint a komlóban lévő jótékony hatású oxidációs anyagok (flavonoidok) kedvezően befolyásolhatják a vérzsírszinteket, segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Mindez természetesen mértékletes sörivás mellett értendő.

Más italokhoz mérten a sörnek viszonylag alacsony az alkoholtartalma. További jó tulajdonsága, hogy élesztőtartalmánál fogva számos B-vitamin megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer optimális működéséhez. A sör jócskán tartalmaz káliumot, nátriumban azonban szegény – ezek a tulajdonságai segíthetnek a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában. A rendszeres, de mértékletes sörfogyasztás a vesekőképződés megelőzésében is segíthet – tette hozzá a dietetikus.

Hol a határ?

Sörfogyasztásnál mindig bele kell számolni a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is (típustól függően 1-4 gramm szénhidrát, 5-40 kcal energia). A barna sör esetében akár 7-8 gramm cukor is lehet 1 dl sörben.

Ezek alapján a legjobb, ha nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkoholnál meghúzzák a határt, ami 1-2 decilitert jelent. Sörnél tehát elegendő kikérni a pincértől egy pikoló sört. Arra is figyeljen, hogy naponta csak egyszer igyon alkoholt.

Nassolás a sörhöz?

A sör vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaz, ezért fontos, hogy egyen közben valamit. Rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót ajánlok, például teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit – mondja Szabó Lucia dietetikus. Szóba jöhet még 1-2 szelet sajt vagy 1 marék sózatlan mogyoró, illetve dió is. Az alkohol meghozza az étvágyat, tehát figyeljen arra is, mennyit eszik, hiszen a túlzott nassolásnak – amely külön étkezést jelent – vércukorszint emelkedés lehet a vége.

A cukorbeteg terápia lényege a személyre szabott étkezés és mozgás terápia, amelyet szükség esetén gyógyszeres vagy inzulinterápiával kell kiegészíteni, erről még egy pohár sör elfogyasztása esetén sem feledkezzünk meg.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Dóra!

Eddig hétvégente elfogyasztottam egy-két pohár sört, de úgy látom a közérzetem nem a legjobb a következő napon. Bármég vércukor szintet nem néztem, de érdekelne, hogy a sör fogyasztás megemeli-e jelentősen a vércukorszintemet?

Köszönettel: T. Róbert

Kedves Róbert!

A mértékletes (2 deciliternyi) sörfogyasztás emeli a vércukorszintet, továbbá a gabona (melyből a sör készül) szénhidrát-tartalmával is számolni kell. 4-5 dl sör szénhidrát-tartalma kb. fél zsemle szénhidrát-tartalmával egyezik meg.

Azonban azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen szeszes italról, maga az alkohol gátolja a májban a cukor felszabadulását. Ebből következik, hogy a túlzott mértékű, mindennapos alkoholfogyasztás alacsony vércukorszintet, rosszullétet eredményezhet.

Továbbá az alkohol vízhajtó hatású, tehát nő a kiszáradás veszélye, mely szintúgy okozhat rossz közérzetet.

Az alkoholfogyasztásnál három fontos szabályt érdemes betartani:

Mértékkel igyon: ez 2-3 dl sört, 1-2 dl száraz, jó minőségű vörösbort jelent!
Az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen, tehát étkezés előtt vagy után, esetleg pár darab kis pogácsa, kevés sós sütemény kíséretében iszogasson!
Figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, -pótlásra, főként sörivás után!

Üdvözlettel,
Szarka Dorottya dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

Homályos látás, átúszó foltok? Idősebb betegeknél fontos a retinopátia megelőzése

A cukorbetegség szövődményei kapcsán elsőre sokaknak a végtag amputáció veszélye ugrik be, de nagyon fontos felhívni a figyelmet a legsúlyosabb mikrovaszkuláris szövődményre, a diabéteszes retinopátiára is. Ez a betegség sokáig tünetmentes maradhat, és akár csak egy hirtelen látásvesztés vizsgálatakor diagnosztizálják. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad az idősebb betegeknek legyinteniük az egyre romló látásukra, mondván, ez az idősödés velejárója. Nem csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha már kialakult a homályos látás, a szem előtti úszó foltok, a látótérkiesés, a cukorbetegek rendszeres szemészeti kontrollja és a cukorháztartás stabilan tartása elengedhetetlen a látás megóvásához.

További részletek
Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK