Téli Napsugár, leves pulykagombóccal

Téli Napsugár, leves pulykagombóccal

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2023.01.11 09:07

Szkladányi-Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa, terhességi cukorbetegség szakértő egy ízletes glutén- és tejmentes leves receptet oszt meg, amely a téli hétköznapokban is melegséggel tölti fel az embert.

 

Hozzávalók (4 adag leveshez):
 

  • 1 vöröshagyma
  • 4 kisebb szál sárgarépa
  • 3-4 db közepes méretű édesburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 cm friss gyömbér
  • 1 zöldségleves kocka ( gluténmentes)
  • só, bors, őrölt gyömbér

 

Elkészítés

A vöröshagymát, a sárgarépákat és az édesburgonyákat megtisztítjuk, felkockázzuk és lábosbahelyezzük. Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje és közepes lángon puhára főzzük. Közben belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk. Amikor puhára főtt, botmixerrel pürésítjük és igény szerint hígítjuk egy kevés vízzel. 

 

1 adag leves tápanyag- és energiatartalma: 58 kcal

Fehérje: 1 g

Zsír: 0 g

Szénhidrát: 11 g

 

Hozzávalók (24 db kisebb pulykagombóchoz):
 

  • 500g darált pulykahús
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • friss petrezselyemzöld ízlés szerint
  • só, bors, kakukkfű

 

Elkészítés

A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a darált hússal. Belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ezután a tojást külön tálkában felverjük, majd hozzáadjuk a masszához. Belekeverjük a zsemlemorzsát is, majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180°C-on 10-15 perc alatt megsütjük.

 

1 pulykagombóc tápanyag- és energiatartalma: 32 kcal

Fehérje: 5 g

Zsír: 1 g

Szénhidrát: 1 g

 

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Dr. Fövényi József PhD

Dr. Fövényi József PhD

diabetológus, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus
Prof. Dr. Somogyi Anikó

Prof. Dr. Somogyi Anikó

diabetológus, endokrinológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Diagnosztizált hashimoto thyreoditisem van, 75 mikrog Letroxot szedek naponta. Sokszor előforduló hasfájás, fáradtság, evés utáni rosszullét, szénhidrátéhség, családomban előforduló 2-es típusú cukorbetegség miatt kértem vizsgálatot cukor irányában. A következőket nézték:
Éhgyomri glükóz: 6 mmol/l
120 perces glükóz (reggeli után): 5,6 mmol/l
Haemoglobin A1c%: 5,9%
Haemoglobin A1cM/M: 41 mmol/mol
Szeretném kérdezni, hogy milyen irányban kérjek vizsgálatokat, illetve mit tudok addig is tenni az egészségem érdekében? Ha elhagyom a cukros, fehérlisztes ételeket, későbbi vizsgálatok nem mutatnak-e fals eredményt?
Várom válaszát!
Köszönettel:
Pallaginé Németh Rita

Kedves Rita!

Tanácsolom Önnek panaszai alapján a vércukor terheléses vizsgálatot inzulinszintekkel 0-60-120 percest.
A továbbiakról az eredmények ismeretében tudok véleményt mondani.
Várjuk a központunkban !

Üdvözlettel:
Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK