Szkladányi-Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa, terhességi cukorbetegség szakértő egy ízletes glutén- és tejmentes leves receptet oszt meg, amely a téli hétköznapokban is melegséggel tölti fel az embert.
Hozzávalók (4 adag leveshez):
- 1 vöröshagyma
- 4 kisebb szál sárgarépa
- 3-4 db közepes méretű édesburgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 cm friss gyömbér
- 1 zöldségleves kocka ( gluténmentes)
- só, bors, őrölt gyömbér
Elkészítés
A vöröshagymát, a sárgarépákat és az édesburgonyákat megtisztítjuk, felkockázzuk és lábosbahelyezzük. Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje és közepes lángon puhára főzzük. Közben belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, sózzuk, borsozzuk. Amikor puhára főtt, botmixerrel pürésítjük és igény szerint hígítjuk egy kevés vízzel.
1 adag leves tápanyag- és energiatartalma: 58 kcal
Fehérje: 1 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 11 g
Hozzávalók (24 db kisebb pulykagombóchoz):
- 500g darált pulykahús
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek gluténmentes zsemlemorzsa
- 1 tojás
- friss petrezselyemzöld ízlés szerint
- só, bors, kakukkfű
Elkészítés
A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a darált hússal. Belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ezután a tojást külön tálkában felverjük, majd hozzáadjuk a masszához. Belekeverjük a zsemlemorzsát is, majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve 180°C-on 10-15 perc alatt megsütjük.
1 pulykagombóc tápanyag- és energiatartalma: 32 kcal
Fehérje: 5 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 1 g
Jó étvágyat kívánunk!
Bejelentkezés vizsgálatra
Cukorbetegközpont
Téma szakértői
Dr. Para Györgyi
diabetológus, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista
Imre Noémi
dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Prof. Dr. Somogyi Anikó
diabetológus, endokrinológus, belgyógyász