Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Dr. Polyák Annamária Módosítva: 2024.03.27 18:30

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

-Normál esteben a szervezet szűk határok között tartja vércukorszintünket. Evés után a vér glükózszintje emelkedni kezd, amire szervezetünk inzulintermeléssel reagál. Az inzulin gondoskodik a vérben található cukor lebontására, majd sejtekbe juttatásáról. Cukorbetegség esetén ebben a jól szabályozott folyamatban hiba történik – mondja dr. Polyák Annamária.

Online Bejelentkezés

Dr. Polyák Annamária

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Ingadozó vércukorszint


- Az átlagos vércukortól való eltérést glikémiás variabitilás fogalmával jellemezzük, ami a vércukorszintben mért nagy ugrásokat, a magas cukorszintet (hiperglikémiát) és az alacsony cukorszintet (hipoglikémiát) jelenti. Cukorbetegek esetében a vércukorszint ingadozását számtalan tényező válthatja ki. Az étrend (az étel mennyisége, típusa, a két étkezés közötti eltelt idő), az alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás intenzitása, az érzelmi és fizikai stressz, továbbá egyes kísérő betegségek (pl. krónikus vesebetegség, krónikus májbetegség), fertőzések és különféle állapotok (alváshiány) is kibillenthetik a vércukorszintet a normál tartományból. A fenti okokon kívül a páciensek– elsősorban az 1-es típusú diabéteszben érintettek – egy része szenved a vércukorszint megmagyarázhatatlan ingadozásai miatt – magyarázza Polyák doktornő.


Ez azt jelenti, hogy esetükben:

 

  • A vércukorszint nyilvánvaló ok nélkül drasztikusan megváltozik
  • A nagyon magas és nagyon alacsony vércukorszint epizódok gyakorivá válnak
  • A ketoacidózis és/vagy súlyos hipoglikémia nagyobb valószínűséggel és gyakorisággal alakulhat ki.  


A nehezen kontrollálható esetek viszonylag ritkák, és a kutatások szerint gyakrabban fordul elő a 20-as és 30-as éveiben járó nőknél. Az extrém vércukoringadozást okozó pontos biológia, pszichológiai vagy környezeti tényezők azonban egyelőre nem tisztázottak. Tapasztalatok szerint a nehezen kontrollálható cukorbetegség gyakran társul stresszhez, depresszióhoz és egyéb pszichológiai problémákhoz, amelyek   átmeneti inzulinrezisztenciához vezethetnek.  Az autonóm neuropátia, a szervek működését befolyásoló idegkárosodás késleltetett gyomorürülési problémákhoz (gasztroparézis) vezethet, és befolyásolhatja a belek működését. De inzulin felszívódási problémák és gyógyszerkölcsönhatások is állhatnak az extrém vércukoringadozások hátterében – ismerteti a szakember.

Hogy kezelhető a vércukor ingadozása?

Elsősorban a vércukorszint rendszeres ellenőrzésével, jól megválasztott terápiával (megfelelő dózisú inzulinnal vagy gyógyszerrel) és a gyógyszerek beadásának helyes időzítésével tarthatók egyensúlyban a vércukorértékek; de rendkívül fontos a helyesen vezetett életmód és megfelelő diéta, valamint a megfelelő időben és intenzitással végzett rendszeres testmozgás is. 


-Az ingadozó vércukorszint okaira gyakran megmagyarázhatatlan okokból kerül sor, és sajnos a betegek egy részénél a számos terápiaváltoztatás sem jár eredménnyel. Ilyen esetekben nyújthat segítséget a folyamatos glükózmonitorozás, ami képet ad a cukorháztartásról, segít megérteni számunkra, hogy mi befolyásolja a vércukor értékeket, továbbá segít azonnali döntéseket hozni akár az étkezéssel, akár a gyógyszeres terápiával kapcsolatban. Ez a hordható eszköz képes a hipo- és hiperglikémia mértékét és sebességét számszerűsíteni, és a vércukoringadozás kockázatát is megbecsülni – mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont orvosa.

Téma szakértői

Nagy Abonyi András

Nagy Abonyi András

gyógytornász
Kissné Hegedűs Adrienn

Kissné Hegedűs Adrienn

vezető asszisztens
Dr. Porochnavecz Marietta

Dr. Porochnavecz Marietta

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája

Orvos válaszol

Évek óta emelekedett az éhomi vércukorértékem,6,5-7,1-ig.Félévente endokrinológushoz járok kontrollra a strumám miatt,eddig nem kellett gyógyszer szednem.Aggódom,hogy a káros következmények miatt súlyos betegségem lesz.Próbálok mozogni és egészségesen enni,ez az állapot kb.5 éve így van.Megköszönöm válaszát,üdvözlettel:Bácskai Györgyné

Kedves Bácskai Györgyné !

Az évek óta fennálló magas éhomi vércukor értékei alapján nem lehet eldönteni, hogy prediabetese vagy már 2-és típusú diabetese van. Ennek eldöntésére vércukor terhelés elvégzését javasolom. Ennek eredménye alapján lehet további tanácsokat adni. Amennyiben az értékei kórosak, kérem jelentkezzen diabetológus orvosnál, hogy a diétát ás a kezelést megbeszéljék.

Üdvözlettel:

dr Porochnavecz Marietta

belgyógyász- diabetológus
Dr. Porochnavecz Marietta
Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK