A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor

A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor

Szkladányi - Szabó Lucia Módosítva: 2019.12.30 18:57

A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést szokott okozni, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az ünnepi asztalhoz. Lássuk, mi mindenre kell ügyelni, ha cukorbeteg egyik szerettünk, vagy ha netán mi magunk küzdünk diabetes-szel. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igen hasznos tanácsokkal szolgált.

Óvatosan a kalóriákkal

A legtöbb cukorbeteg - leginkább a 2-es típusúak - jelentősebb súlyfelesleggel küzdenek, mely nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában és a szövődmények kialakulásában. Éppen ezért fontos, hogy az érintettek a szénhidrátok számolásán túl a túlzott zsiradékbevitelre is odafigyeljenek a plusz kalóriák miatt. Ennek szellemében, ha lehet, fogyasszon sovány húst (bőr nélküli baromfihús; sertéskaraj; szűzpecsenye; vadhúsok) és az elkészítés során is törekedjen a zsírszegénységre!

Panírozzon, rántson okosan

Bár fontos a zsírszegénység, karácsonykor igen kedvelt fogásnak számítanak a különböző rántott ételek. Ha nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, akkor viszont érdemes pár dologra odafigyelni. A panírozott ételeket a legtöbben zsemlemorzsával késztik el. Igenám, viszont a cukorbetegeknek érdemes minden olyan alapanyagot kerülniük, melyek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ilyen pl. a fehér liszt és abból készült zsemlemorzsa is. Egy kis változtatással egészségesebb, de igazán ízletes fogásokat lehet elkészíteni. Panírozáskor a fehér lisztet helyettesítse teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszttel, esetleg használjon alternatív liszteket, mint például a zsírtalanított lenmag- vagy szezámliszt. Zsemlemorzsa helyett próbálja ki a zabpelyhet, esetleg olajos maggal (pl. tökmaggal, dióval) összeforgatott búza- vagy zabkorpát. Természetesen ezek szénhidráttartalmával is számolni kell, ám ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor maradjon a zsírszegény elkészítési módoknál; süsse meg a húst teflon edényben vagy sütőben, sütőzacskóban panír nélkül!

A cukorbeteg is ehet édességet

karácsony cukorbetegen, cukorbeteg diéta, ünnepek cukorbetegenAmennyiben valaki cukorbetegséggel küzd, akkor sem kell lemondania az édességekről és különböző nassolnivalókról, csak pár fontos szabályt kell betartani: cukor helyett használjon természetes (pl. eritrit, stevia) vagy mesterséges édesítőszert, fehér liszt helyett pedig lassabb felszívódású teljes kiőrlésű lisztet vagy alacsony szénhidráttartalmú zsírtalanított mandula- vagy kókuszlisztet.

Tipp: egyes édesítőszerek hőérzékenyek, vagyis hő hatására veszítenek édesítő erejükből, illetve mellékízük lesz. Használjon ezért ciklamát, szacharin vagy aceszulfám-K alapú mesterséges édesítőszert, de még jobb választás egy eritit, stevia alapú édesítő- tanácsolja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Koccintani mivel?

Köztudott, hogy az alkoholok közt is lényeges különbségek vannak az egészségre és a vércukorszintre nézve. Természetesen a magas cukortartalmú italokat a cukorbetegeknek kerülniük kell (pl. desszertbor, likőrök), ám 1-2 dl jó minőségű száraz vörösborral a diabetes-szel küzdők is bátran koccinthatnak. Azonban arra mindenképp érdemes ügyelni, hogy az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen (pl. ropogtasson teljes kiőrlésű kekszet), hogy ne csökkenjen le túlságosan a vércukorszint!

Válasszon jó(l) köretet

Sok családnál a köretet krumpli, illetve a rizs alkotja. Pedig ennél jóval szélesebb a kínálat, hiszen cukorbetegség esetén bátran fogyasztható a bulgur, a kuszkusz, a köles, a barna, illetve basmati rizst is. Ezek nem csak egészségesek, de egy kis változatosságot is biztosítanak köretek terén. A hagyományos köretek mellett szerepeljenek az asztalon még különféle saláták, salátatálak (majonézes, olajos öntet nélkül).

Téma szakértői

Beretvás Eszter

Beretvás Eszter

dietetikus
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK