Túrótésztás kakaós csiga

Túrótésztás kakaós csiga

Imre Noémi Módosítva: 2025.01.29 12:01

Ez a kakaós csiga azért jó választás IR vagy cukorbetegség esetén, mert a tésztájában található túró mint fehérjeforrás és a teljes kiőrlésű, valamint zabpehelyliszt mint rostforrás kellően lassítják a szénhidrát felszívódását, így nem okoz hirtelen vércukor-, majd inzulinszint emelkedést.

Online Bejelentkezés

Imre Noémi

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Hozzávalók (kb. 20-25 db csigához)

A tészta:

  • 250 g sovány túró
  • 180 g zabpehelyliszt
  • 70 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 125 g almapüré (hozzáadott cukor nélkül)
  • 60 ml mandulaital
  • 40 ml olívaolaj
  • 1 csipet só

 A töltelék:

  • 120 g almapüré
  • 50 g holland kakaópor (zsírszegény)
  • 1 csipet fahéj
  • 1 ek. eritrit

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 170 °C-ra és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Gyúrd össze a tészta hozzávalóit, majd nyújtsd ki nyújtófával lisztezett gyúródeszkán.
  3. Kend meg a kinyújtott tésztát az almapürével, hintsd meg a kakaóporral, a fahéjjal és az eritrittel.
  4. Tekerd fel óvatosan a tésztát és megfeszített cérnával kb. 2 cm vastagnyi csigákat szeletelj.
  5. Helyezd a csigákat a sütőpapírral bélelt tepsire és kend meg egy kevés vízzel a tetejüket.
  6. Tedd a tepsit a sütőbe és alsó-felső sütéssel süsd kb. 15 perc alatt aranybarnára.

Energia- és tápanyagtartalom 2 db csigában (ha a teljes mennyiség 20 db)

  • Energia: 175 kcal
  • Zsír: 6,2 g
  • Szénhidrát: 20,1 g
  • Fehérje: 7,5 g
  • Rost: 3,3 g

Jó étvágyat kívánunk! 

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Czakó Bettina

Czakó Bettina

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc, sportdietetikus
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Kapcsolódó oldalak

Hírek

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

A hemoglobin A1c (HbA1c) érték ismerete nagyon fontos a cukorbetegség kezelésének kontroll alatt tartásához, ezért azt a betegeknek rendszeresen ellenőriztetniük kell. Ugyanakkor dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak bizonyos állapotok, betegségek, amelyek megléte esetén nagy eséllyel lesz pontatlan vagy félrevezető az eredmény, ilyenkor más mérést kell alkalmazni.

További részletek
Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos diétás üdítőitalok és/vagy a szacharin más formájú fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Vagyis azoknak a cukorbetegeknek, akik gyakran kortyolják ezeket az italokat, abban bízva, hogy ezzel nem árthatnak, mindenképpen óvatosabbnak kell lenniük, és a nem cukorbetegeknek is fontos a mértékletesség. Ugyanakkor aki már diabétesszel él, annak különösen fontos a kánikulában a megfelelő folyadékfogyasztás. De vajon mit fogyaszthatnak biztonsággal a cukorbetegek? Erre a kérdésre válaszolt Pangl-Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont – Prima Medica dietetikusa.

További részletek
Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

A terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban számos félreértés, félelem él a nőkben, amelyeket azért is érdemes eloszlatni, mert a mama és a baba szempontjából is nagyon fontos ennek az állapotnak az ismerete és kezelése. Ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban és megválaszolta azokat.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK