Sajtos quinoa szelet

Sajtos quinoa szelet

cukorbetegkozpont.hu Módosítva: 2022.03.22 11:22

cukormentes - gluténmentes -laktózmentes

Hozzávalók (10 szelethez)

  • 100 g quinoa
  • 1 db paradicsom
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • ½ csomag sütőpor
  • 80 g light trappista sajt/laktózmentes sajt
  • 1 evőkanál lenmagpehely
  • fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó
  • 4 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

A quinoát kétszer annyi sóval, borssal ízesített vízben feltesszük főni. Közben a paradicsomot apró kockákra vágjuk, fokhagymanyomón átnyomjuk fokhagymagerezdeket és egy teáskanálni olíva olajon, alacsony hőfokon pirítjuk őket.

 

Amikor megfőtt a quinoa belekeverjük a paradicsomot és a hagymát, majd hagyjuk kihűlni. Közben lereszeljük a sajtot, felverjük a tojást és ízesítjük fűszerekkel. Amikor kihűlt a quinoa hozzáteszünk egy evőkanál lenmagpelyhet. A tojásba belekeverjük a sütőport, hozzáöntjük a quinoához és összedolgozzuk őket.

 

Egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt helyezünk, majd egyenletesen vékonyan eloszlatjuk benne a masszát. Előmelegített sütőben 150°C-on kb. 15 percig sütjük, majd ráhelyezzük a sajtot és tovább sütjük még kb. 5 percig. Mielőtt felszeleteljük, hagyjuk kicsit kihűlni. Tálalhatjuk önmagában, különféle mártogatóssal vagy akár pizza alapjaként is szolgálhat.

 

Tápanyagtartalom (1 szelet)

  • Energia: 88 kcal
  • Fehérje: 6 g  
  • Zsír: 4 g 
  • Szénhidrát: 8 g 

Téma szakértői

Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Drégely Anikó

Drégely Anikó

sportdietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK