Farsangi fánk

Farsangi fánk

Drégely Anikó Módosítva: 2023.01.18 11:45

Hamarosan itt a farsang!
Cukormentes - teljes kiőrlésű farsangi fánkkal egészségesen, de finoman ünnepelhet!

Online bejelentkezés Dietetikushoz

Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 210 g teljes kiőrlésű liszt
  • 90 g fehér tönkölybúzaliszt
  • 20 g élesztő
  • 1,5-2 dcl cukormentes kókusztej
  • 1 púpos ek. xilit
  • 1 tk fruktóz
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 40 g puha margarin

Elkészítés

A kókusztejet meglangyosítjuk, és körülbelül a felében elkeverjük az 1 teáskanál fruktózt és felfuttatjuk az élesztőt.

 

Közben szitáljuk át a lisztet, hogy a tészta könnyű legyen.  Mivel teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, a szitán fenn maradnak különböző rostok, azt is tegyük bele. A szitálás csak azért fontos, hogy fellazítsuk a lisztet. Majd dolgozzuk össze a lisztet és a felfuttatott élesztőt, letakarjuk konyharuhával, és kb. 15 perc alatt kelesztjük.


Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, a tojássárgáját, maradék tejben elkevert édesítőt, olvasztott margarint, pici sót, összedolgozzuk és egy lágy tésztát dagasztunk.


Szobahőmérsékleten kb. 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és lisztes tenyérrel eltapogatjuk.Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a fánkokat lisztezett deszkára tesszük, megkenjük olajjal és letakarjuk konyharuhával. Újabb kb. 30 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Mindegyik fánk közepét benyomkodjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen benne.


Egy lábasba olajat öntünk, és ha már elég meleg már, akkor a fánkok olajos felével lefelé az olajba tesszük. Lefedjük és kb. 2-4 percig így sütjük. Ha megsült ez az oldaluk, akkor szűrőkanállal megfordítjuk és már fedő nélkül aranybarnára sütjük.


Izlés szerint cukormentes lekvárral vagy porrá őrölt xilittel megszórhatjuk a tetejét.

 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek
HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

A hemoglobin A1c (HbA1c) érték ismerete nagyon fontos a cukorbetegség kezelésének kontroll alatt tartásához, ezért azt a betegeknek rendszeresen ellenőriztetniük kell. Ugyanakkor dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak bizonyos állapotok, betegségek, amelyek megléte esetén nagy eséllyel lesz pontatlan vagy félrevezető az eredmény, ilyenkor más mérést kell alkalmazni.

További részletek
Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos diétás üdítőitalok és/vagy a szacharin más formájú fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Vagyis azoknak a cukorbetegeknek, akik gyakran kortyolják ezeket az italokat, abban bízva, hogy ezzel nem árthatnak, mindenképpen óvatosabbnak kell lenniük, és a nem cukorbetegeknek is fontos a mértékletesség. Ugyanakkor aki már diabétesszel él, annak különösen fontos a kánikulában a megfelelő folyadékfogyasztás. De vajon mit fogyaszthatnak biztonsággal a cukorbetegek? Erre a kérdésre válaszolt Pangl-Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont – Prima Medica dietetikusa.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK