Farsangi fánk

Farsangi fánk

Drégely Anikó Módosítva: 2023.01.18

Hamarosan itt a farsang!
Cukormentes - teljes kiőrlésű farsangi fánkkal egészségesen, de finoman ünnepelhet!

Online bejelentkezés Dietetikushoz

Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 210 g teljes kiőrlésű liszt
  • 90 g fehér tönkölybúzaliszt
  • 20 g élesztő
  • 1,5-2 dcl cukormentes kókusztej
  • 1 púpos ek. xilit
  • 1 tk fruktóz
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 40 g puha margarin

Elkészítés

A kókusztejet meglangyosítjuk, és körülbelül a felében elkeverjük az 1 teáskanál fruktózt és felfuttatjuk az élesztőt.

 

Közben szitáljuk át a lisztet, hogy a tészta könnyű legyen.  Mivel teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, a szitán fenn maradnak különböző rostok, azt is tegyük bele. A szitálás csak azért fontos, hogy fellazítsuk a lisztet. Majd dolgozzuk össze a lisztet és a felfuttatott élesztőt, letakarjuk konyharuhával, és kb. 15 perc alatt kelesztjük.


Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, a tojássárgáját, maradék tejben elkevert édesítőt, olvasztott margarint, pici sót, összedolgozzuk és egy lágy tésztát dagasztunk.


Szobahőmérsékleten kb. 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és lisztes tenyérrel eltapogatjuk.Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a fánkokat lisztezett deszkára tesszük, megkenjük olajjal és letakarjuk konyharuhával. Újabb kb. 30 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Mindegyik fánk közepét benyomkodjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen benne.


Egy lábasba olajat öntünk, és ha már elég meleg már, akkor a fánkok olajos felével lefelé az olajba tesszük. Lefedjük és kb. 2-4 percig így sütjük. Ha megsült ez az oldaluk, akkor szűrőkanállal megfordítjuk és már fedő nélkül aranybarnára sütjük.


Izlés szerint cukormentes lekvárral vagy porrá őrölt xilittel megszórhatjuk a tetejét.

 

Téma szakértője

  • Drégely Anikó

  • Szakterületek:
    • sportdietetikus
  • Specialitások:
    • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése

    • inzulinrezisztencia

    • elhízás diétás kezelése

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
      • kedd - Ostrom utcai rendelő (Széll Kálmán tér)
      • péntek - Bosnyák tér
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok