"Tavaszi mámor " torta

Drégely Anikó Módosítva: 2022.04.19

cukormentes - gluténmentes - IR-barát

Hozzávalók (6 szelethez)

 

  • 6 db tojás
  • 6 ek. (90g) gluténmentes zabpehelyliszt
  • 3 ek. xilit
  • 3 ek. eritrit
  • 6 ek. víz
  • 150 g érett, puha avokádó
  • 150 g cukormentes fehércsokoládé
  • 150 g light túró
  • 30 g light margarin
  • ehető virág pl. ibolya

 

Elkészítés


A torta alapjához klasszikus piskótát készítünk. Különválasztjuk a tojások sárgáit a fehérjétől. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk az édesítőszereket, majd gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ezt követően habosra keverjük a tojássárgáját vízzel és a kimért liszttel.  Amikor elkészült óvatosan, nehogy összetörjön, belekeverjük a fehérjét a sárgájába, majd egy 18 cm átmérőjű margarinnal kikent és enyhén lisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 150°C-on kb. 25 percig sütjük. Az idő elteltével, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a piskóta.


Amíg készül a torta alapja, elkészítjük a krémet. A túrót apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne legyen darabos a krémben, majd a félbevágott és kimagozott avokádóval együtt egy edénybe helyezzük. A csokoládét, margarinnal együtt gőz felett megolvasztjuk, majd a krém többi alkotójához öntjük és összeturmixoljuk őket.  Amikor elkészült a piskóta hagyjuk kicsit kihűlni, majd óvatosan félbevágjuk, hogy két tortalapot kapjunk. Tegyük a két lap közé a krém kb. 1/3-át, majd a maradékkal vonjuk be a tortát. Legvégül pedig díszítsük tetszés szerint ibolyával vagy egyéb ehető virággal.

 

Tápanyagtartalom (1 szeletben):

  • Energia: 267 kcal
  • Fehérje: 11 g
  • Zsír: 15 g
  • Szénhidrát: 27 g

Téma szakértője

  • Drégely Anikó

  • Szakterületek:
    • sportdietetikus
  • Specialitások:
    • 2-es típusú cukorbetegség diétás kezelése

    • inzulinrezisztencia

    • elhízás diétás kezelése

    Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit
      • kedd - Ostrom utcai rendelő (Széll Kálmán tér)
      • péntek - Bosnyák tér
    • távkonzultáció (skype, telefon)
    • kizárólag felnőtt ellátás

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok