"Tavaszi mámor " torta

Drégely Anikó Módosítva: 2022.04.19 10:46

cukormentes - gluténmentes - IR-barát

Hozzávalók (6 szelethez)

 

  • 6 db tojás
  • 6 ek. (90g) gluténmentes zabpehelyliszt
  • 3 ek. xilit
  • 3 ek. eritrit
  • 6 ek. víz
  • 150 g érett, puha avokádó
  • 150 g cukormentes fehércsokoládé
  • 150 g light túró
  • 30 g light margarin
  • ehető virág pl. ibolya

 

Elkészítés


A torta alapjához klasszikus piskótát készítünk. Különválasztjuk a tojások sárgáit a fehérjétől. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk az édesítőszereket, majd gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ezt követően habosra keverjük a tojássárgáját vízzel és a kimért liszttel.  Amikor elkészült óvatosan, nehogy összetörjön, belekeverjük a fehérjét a sárgájába, majd egy 18 cm átmérőjű margarinnal kikent és enyhén lisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 150°C-on kb. 25 percig sütjük. Az idő elteltével, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a piskóta.


Amíg készül a torta alapja, elkészítjük a krémet. A túrót apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne legyen darabos a krémben, majd a félbevágott és kimagozott avokádóval együtt egy edénybe helyezzük. A csokoládét, margarinnal együtt gőz felett megolvasztjuk, majd a krém többi alkotójához öntjük és összeturmixoljuk őket.  Amikor elkészült a piskóta hagyjuk kicsit kihűlni, majd óvatosan félbevágjuk, hogy két tortalapot kapjunk. Tegyük a két lap közé a krém kb. 1/3-át, majd a maradékkal vonjuk be a tortát. Legvégül pedig díszítsük tetszés szerint ibolyával vagy egyéb ehető virággal.

 

Tápanyagtartalom (1 szeletben):

  • Energia: 267 kcal
  • Fehérje: 11 g
  • Zsír: 15 g
  • Szénhidrát: 27 g

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK