Mézeskalács

Mézeskalács

Drégely Anikó Módosítva: 2022.02.22 14:29

cukormentes - szénhidrátcsökkentett 

Hozzávalók (25 darabhoz)

  • 150 g 50%-kal csökkentett ch tartalmú lisztkeverék
  • 250 g zabpehelyliszt
  • 38 g negyedannyi édesítő porrá őrölve
  • 120 g diabetikus mézpótló
  • 60 g sütőmargarin
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • 1 kk mézeskalács fűszer
  • 1 kk szódabikarbóna
  • fél citrom héja, plusz némi leve

Elkészítés

A száraz hozzávalókat összekeverjük: a liszteket kimérjük és egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és a csipet sót is.
Egy másik tálban a puha vajat összekeverjük az édesítővel, a mézpótlóval, a fűszerekkel, majd beleütjük a tojásokat és csomómentesre keverjük. A lisztes keverékbe beleöntjük a tojásos masszát. Vizes kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetünk hozzá.


Fontos, hogy éjszakát a hűtőben pihentetjük, mert ilyenkor fognak igazán jól összeállni az ízek!
Másnap lisztezett deszkán 0,5 cm-re kinyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. A felvert tojással lekenjük majd 180-200°C-on kb. 5 percig sütjük.

Tápanyagtartalom (1 db mézeskalácsra vonatkozóan - 25 db esetében):

  • energia: 81 kcal
  • fehérje: 3,4 g
  • zsír: 3,3 g
  • szénhidrát: 8,8 g
  • rost: 1,8 g

 

A fenti adatok alapanyag használattól, illetve a mézeskalácsok méretétől függően természetesen eltérhetnek.
 

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

A hemoglobin A1c (HbA1c) érték ismerete nagyon fontos a cukorbetegség kezelésének kontroll alatt tartásához, ezért azt a betegeknek rendszeresen ellenőriztetniük kell. Ugyanakkor dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak bizonyos állapotok, betegségek, amelyek megléte esetén nagy eséllyel lesz pontatlan vagy félrevezető az eredmény, ilyenkor más mérést kell alkalmazni.

További részletek
Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos diétás üdítőitalok és/vagy a szacharin más formájú fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Vagyis azoknak a cukorbetegeknek, akik gyakran kortyolják ezeket az italokat, abban bízva, hogy ezzel nem árthatnak, mindenképpen óvatosabbnak kell lenniük, és a nem cukorbetegeknek is fontos a mértékletesség. Ugyanakkor aki már diabétesszel él, annak különösen fontos a kánikulában a megfelelő folyadékfogyasztás. De vajon mit fogyaszthatnak biztonsággal a cukorbetegek? Erre a kérdésre válaszolt Pangl-Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont – Prima Medica dietetikusa.

További részletek
Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

A terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban számos félreértés, félelem él a nőkben, amelyeket azért is érdemes eloszlatni, mert a mama és a baba szempontjából is nagyon fontos ennek az állapotnak az ismerete és kezelése. Ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban és megválaszolta azokat.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK