Málnás galette

Málnás galette

Drégely Anikó Módosítva: 2022.05.27 13:29

cukormentes - teljes kiőrlésű - IR barát

Hozzávalók (6 szelethez)

Tésztához:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 ek tejföl
  • 2 ek hideg víz
  • 1 ek eritrit
  • 1 db citrom

Töltelékhez:

  • 300 g málna
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek eritrit
  • 1 ek tápióka keményítő
  • 1 db tojás a kenéshez

 

Elkészítés

A teljes kiőrlésű lisztet és a sót összekeverjük, belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vizet, az édesítőszert, és belereszeljük egy fél citrom héját. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, majd 10-15 percig hűtőben pihentetjük, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele.

 

A málnát alaposan átmossuk, hozzáadunk kevés édesítőszert (ki is hagyható), a fahéjat és a keményítőt, és jól összekeverjük. A tésztát egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, ha a széle repedezik, akkor kicsit összenyomkodjuk az ujjunkkal.

 

A kinyújtott tészta közepére halmozzuk a málnás keveréket, de nem fedjük be teljesen a tésztát, 4-5 centit szabadon hagyunk a szélén. Ráhajtogatjuk a tészta széleit a töltelékre, majd a peremét megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Tápanyagtartalom (1 szelet)

  • Energia: 264 kcal
  • Fehérje: 4 g
  • Zsír: 15 g
  • Szénhidrát: 28 g

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

Miért alakulhat ki diabéteszes neuropátia akkor is, ha „jók” a vércukorértékek?

A cukorbetegség egyik korai szövődménye a diabéteszes neuropátia azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Emiatt a beteg fájdalmakat, bizsergést, érzéketlenséget tapasztal, és ez különösen meglepi akkor, amikor a vércukorértékei „papíron” jónak tűnnek. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista magyarázta el az okokat és hívta fel a figyelmet a kivizsgálás jelentőségére.

További részletek
Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

Már napi egy cukormentes üdítő is növeli a cukorbetegség kockázatát?

A tudatos cukorbetegek kerülik a cukros üdítőket, de sokan még mindig azt gondolhatják, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó italok vagy ételek fogyasztásával megtettek minden tőlük telhetők a betegség karbantartásáért. Holott ez sajnos nem igaz! Varga Dóra, a Cukorbetegközpont – Prima Medica vezető dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC járt utána egy friss kutatásnak a témában, és arról is beszélt, mi az egészen biztosan követendő irányelv.

További részletek
Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

Cukorbeteg? Előzze meg a szív- érrendszeri szövődményeket!

A cukorbetegeknek nagyobb a kockázata a magas vérnyomás és a következményes szív-érrendszeri betegségek kialakulására – ez tény. De mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene? Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, endokrinológus, belgyógyász magyarázta el az összefüggéseket és hívta fel a figyelmet a gondos kezelés és az életmód orvoslás döntő szerepére.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK