Málnás galette

Málnás galette

Drégely Anikó Módosítva: 2022.05.27 13:29

cukormentes - teljes kiőrlésű - IR barát

Hozzávalók (6 szelethez)

Tésztához:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 ek tejföl
  • 2 ek hideg víz
  • 1 ek eritrit
  • 1 db citrom

Töltelékhez:

  • 300 g málna
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek eritrit
  • 1 ek tápióka keményítő
  • 1 db tojás a kenéshez

 

Elkészítés

A teljes kiőrlésű lisztet és a sót összekeverjük, belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vizet, az édesítőszert, és belereszeljük egy fél citrom héját. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, majd 10-15 percig hűtőben pihentetjük, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele.

 

A málnát alaposan átmossuk, hozzáadunk kevés édesítőszert (ki is hagyható), a fahéjat és a keményítőt, és jól összekeverjük. A tésztát egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, ha a széle repedezik, akkor kicsit összenyomkodjuk az ujjunkkal.

 

A kinyújtott tészta közepére halmozzuk a málnás keveréket, de nem fedjük be teljesen a tésztát, 4-5 centit szabadon hagyunk a szélén. Ráhajtogatjuk a tészta széleit a töltelékre, majd a peremét megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Tápanyagtartalom (1 szelet)

  • Energia: 264 kcal
  • Fehérje: 4 g
  • Zsír: 15 g
  • Szénhidrát: 28 g

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Hírek

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

HbA1c érték - mit jelez, mitől lehet pontatlan vagy félrevezető?

A hemoglobin A1c (HbA1c) érték ismerete nagyon fontos a cukorbetegség kezelésének kontroll alatt tartásához, ezért azt a betegeknek rendszeresen ellenőriztetniük kell. Ugyanakkor dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak bizonyos állapotok, betegségek, amelyek megléte esetén nagy eséllyel lesz pontatlan vagy félrevezető az eredmény, ilyenkor más mérést kell alkalmazni.

További részletek
Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

Cukorbetegség édesített üdítőktől? A folyadékpótlás lehetőségei kánikulában

A legújabb kutatási eredmények szerint bizonyos diétás üdítőitalok és/vagy a szacharin más formájú fogyasztása növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Vagyis azoknak a cukorbetegeknek, akik gyakran kortyolják ezeket az italokat, abban bízva, hogy ezzel nem árthatnak, mindenképpen óvatosabbnak kell lenniük, és a nem cukorbetegeknek is fontos a mértékletesség. Ugyanakkor aki már diabétesszel él, annak különösen fontos a kánikulában a megfelelő folyadékfogyasztás. De vajon mit fogyaszthatnak biztonsággal a cukorbetegek? Erre a kérdésre válaszolt Pangl-Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont – Prima Medica dietetikusa.

További részletek
Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

Sok cukor és elhízás okozhatja? Gyakori kérdések a terhességi cukorbetegségről

A terhességi cukorbetegséggel kapcsolatban számos félreértés, félelem él a nőkben, amelyeket azért is érdemes eloszlatni, mert a mama és a baba szempontjából is nagyon fontos ennek az állapotnak az ismerete és kezelése. Ezért dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont – Prima Medica diabetológusa összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban és megválaszolta azokat.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK