Cukorbarát Ünnepi fogás
Hozzávalók (4 személyre)
Húshoz
- 600 g sertésszűz
- 3 evőkanál olaj
- só, bors, petrezselyem ízlés szerint
Öntethez
- 200 g erdei gyümölcs keverék
- 1 dl száraz vörösbor (opcionális)
- 1 evőkanál eritrit
- 2 teáskanál útifűmaghéj
- fűszerek: fahéj, szegfűszeg, késhegynyi gyömbér és kardamom
Körethez
- 150 g quinoa (szárazon mérve)
- 300 g sütőtök
- 4 evőkanál olíva olaj
- citromlé
- só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- kakukkfű, rozmaring, zsálya
Elkészítés
A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd a zöldfűszerekkel ízesítve és kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.
A quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel, majd tálalás előtt az összekevert sütőtökös quinoa salátára öntjük.
A húst alaposan megmossuk, eltávolítjuk róla a látható hártyát és szárazra töröljük. Ezt követően előveszünk egy nagyobb méretű serpenyőt, ha van olyan, amelyet utána sütőbe is lehet helyezni, akkor válasszuk azt. A húst csak annyira daraboljuk, hogy minél inkább egészbe férjen bele a serpenyőbe. Az olajat alaposan hevítsük fel és a hús mindkét oldalát süssük 3 percig. Ezt követően, ha nem helyezhető sütőbe a választott edény, akkor helyezzük át a húst egy alufóliával bélelt hőálló edénybe, ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel és a már előmelegedett sütőben 180°C-on, letakarva kb. 15 percig süssük.
Közben elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt egy kisebb edénybe helyezzük, és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1 dl vörösbort. Főzés közben hozzáadjuk az édesítőszert és a fűszereket, végül pedig az útifűmaghéjat, hogy sűrűbb állagú legyen. Tálalás során egy keveset a húsra öntünk majd belőle.
Jó étvágyat kívánunk!
Bejelentkezés vizsgálatra
Cukorbetegközpont
Téma szakértői
Vajdovich Dorottya
dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Imre Noémi
dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Varga Dóra
vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC