Cukorbarát Ünnepi fogás

Hozzávalók (4 személyre)
 

Húshoz

  • 600 g sertésszűz
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors, petrezselyem ízlés szerint

Öntethez

  • 200 g erdei gyümölcs keverék
  • 1 dl száraz vörösbor (opcionális)
  • 1 evőkanál eritrit
  • 2 teáskanál útifűmaghéj
  • fűszerek: fahéj, szegfűszeg, késhegynyi gyömbér és kardamom

Körethez

  • 150 g quinoa (szárazon mérve)
  • 300 g sütőtök
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • citromlé
  • só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, rozmaring, zsálya

 

Elkészítés
 

A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd a zöldfűszerekkel ízesítve és kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.
A quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük.  Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel, majd tálalás előtt az összekevert sütőtökös quinoa  salátára öntjük.
 

A húst alaposan megmossuk, eltávolítjuk róla a látható hártyát és szárazra töröljük.  Ezt követően előveszünk egy nagyobb méretű serpenyőt, ha van olyan, amelyet utána sütőbe is lehet helyezni, akkor válasszuk azt.  A húst csak annyira daraboljuk, hogy minél inkább egészbe férjen bele a serpenyőbe.  Az olajat alaposan hevítsük fel és a hús mindkét oldalát süssük 3 percig. Ezt követően, ha nem helyezhető sütőbe a választott edény, akkor helyezzük át a húst egy alufóliával bélelt hőálló edénybe, ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel és a már előmelegedett sütőben 180°C-on, letakarva kb. 15 percig süssük. 

Közben elkészítjük az öntetet.  A gyümölcsöt egy kisebb edénybe helyezzük, és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1 dl vörösbort. Főzés közben hozzáadjuk az édesítőszert és a fűszereket, végül pedig az útifűmaghéjat, hogy sűrűbb állagú legyen. Tálalás során egy keveset a húsra öntünk majd belőle.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértői

Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Bejelentkezés
Imre Noémi

Imre Noémi

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Bejelentkezés
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC

Bejelentkezés

Kapcsolódó oldalak