Karácsonyi szűzérme gyümölcsmártással, és sütőtökös quinoával

Karácsonyi szűzérme gyümölcsmártással, és sütőtökös quinoával

Drégely Anikó Módosítva: 2022.12.24

Cukorbarát Ünnepi fogás

Hozzávalók (4 személyre)
 

Húshoz

  • 600 g sertésszűz
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors, petrezselyem ízlés szerint

Öntethez

  • 200 g erdei gyümölcs keverék
  • 1 dl száraz vörösbor (opcionális)
  • 1 evőkanál eritrit
  • 2 teáskanál útifűmaghéj
  • fűszerek: fahéj, szegfűszeg, késhegynyi gyömbér és kardamom

Körethez

  • 150 g quinoa (szárazon mérve)
  • 300 g sütőtök
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • citromlé
  • só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű, rozmaring, zsálya

 

Elkészítés
 

A sütőtököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd a zöldfűszerekkel ízesítve és kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.
A quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük.  Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel, majd tálalás előtt az összekevert sütőtökös quinoa  salátára öntjük.
 

A húst alaposan megmossuk, eltávolítjuk róla a látható hártyát és szárazra töröljük.  Ezt követően előveszünk egy nagyobb méretű serpenyőt, ha van olyan, amelyet utána sütőbe is lehet helyezni, akkor válasszuk azt.  A húst csak annyira daraboljuk, hogy minél inkább egészbe férjen bele a serpenyőbe.  Az olajat alaposan hevítsük fel és a hús mindkét oldalát süssük 3 percig. Ezt követően, ha nem helyezhető sütőbe a választott edény, akkor helyezzük át a húst egy alufóliával bélelt hőálló edénybe, ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel és a már előmelegedett sütőben 180°C-on, letakarva kb. 15 percig süssük. 

Közben elkészítjük az öntetet.  A gyümölcsöt egy kisebb edénybe helyezzük, és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1 dl vörösbort. Főzés közben hozzáadjuk az édesítőszert és a fűszereket, végül pedig az útifűmaghéjat, hogy sűrűbb állagú legyen. Tálalás során egy keveset a húsra öntünk majd belőle.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSC
Szkladányi - Szabó Lucia

Szkladányi - Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

A fahéj nem csodaszer, de fűszerként érdemes fogyasztaniuk a cukorbetegeknek is

Sok cukorbeteg már-már csodaszerként tekint a fahéjtartalmú étrend-kiegészítőkre, amelyek termékleírásai különféle egészségügyi előnyöket vagy gyógyhatást ígérnek az érintetteknek. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa azonban óva inti a diabéteszes pácienseket attól, az orvosuk által beállított gyógyszerüket bármiféle étrend-kiegészítőre lecseréljék.

További részletek
Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Miért nem lehet beállítani a cukromat?

Még az egészséges embereknél is kellemetlen tüneteket okoz a vércukorszint ingadozása, a cukorbetegeknél azonban előre jelzi a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását, és a cukorbetegség korai szövődményeihez vezethet. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológus, diabetológus szakembere szerint a vércukorszint ingadozásmentes beállítása rendkívül fontos, ám egyúttal nehéz feladat is lehet a cukorbeteg páciensek egy részénél. 

További részletek
Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Ezért ne használja az okosórákat vagy okosgyűrűket vércukormérésre!

Figyelmeztetést adott ki nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szúrás nélküli cukormérő okosórák és okosgyűrűk használatával kapcsolatban. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vércukormérő eszköznek nemcsak felhasználóbarátnak és kényelmesnek, de megbízhatónak és pontosnak is kell lennie.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK