Elhízás kivizsgálása

Elhízás kivizsgálása

Korunk népbetegségének számít az elhízás, mely Magyarország lakosságának ⅔ részét érinti. Az elhízás alapvetően a zsírszövet kórós mértékű felszaporodását jelenti. A jelentős túlsúly előnytelen folyamatokat indít el gyakorlatilag minden szervrrendszerben.

Elhízás megállapítása

Az elhízás ma egyik legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a testtömeg-index (BMI).

Ennek kiszámítási módja, hogy a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:

80 / 1,8 x 1,8= 24,96

Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. Míg 19 és 25 között normál testtömegről, majd 25 és 30 felett túlsúlyról van szó. 30 feletti érték esetén pedig már elhízás a diagnózis.

BMI értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a testtömegindex nem veszi figyelembe, hogy a testsúly mekkora része adódik az izomtömegből és mekkora a zsírtömegből.

Testömeg index elhízás kivizsgálás

Értékelés 

<16

kórosan sovány elhízás kivizsgálás

16,1-18,5

sovány elhízás kivizsgálás

18,6-24,9

normál elhízás kivizsgálás

25-29,9

túlsúly elhízás kivizsgálás

30-34,9

elhízás elhízás kivizsgálás

35-39,9

súlyos elhízás elhízás kivizsgálás

>40

igen súlyos elhízás elhízás kivizsgálás

Testzsírszázalék megállapítása lenne igazán célszerű az elhízás diagnosztizálásakor, azonban még a háztartások viszonylag kis százalékban áll rendelkezése olyan mérleg, mely a testúly esetében vizsgálja az izomtömeget és zsírtömeget is. Dietetikai rendelésen azonban van arra lehetőség, hogy pontosabb képet kapjon arról az ember, hogy milyen testösszetétellel rendelkezik.

Szintén elfogadott módszer az elhízás értékelése során, hogy a derékkörfogatot ellenőrzi a szakember. A haskörfogat mérése során férfiaknál 94 cm felett, nők esetében 80 cm felett beszélünk hasi típúsú elhízásról.

Elhízás okai:

Alapvetően az elhízás oka az energiaegyensúly felborulása, vagyis, ha több energiát visz be az ember, mint amennyit felhasznál, akkor hízás történik. Háttérben állhat a korábbihoz képest magas energia tartalmú étrend követése, vagy

  • túl nagy energia bevitel, kis mértékű energia leadás -  energia egyensúly felborulása
  • hormonális okok: cukorbetegség (prediabétesz), pajzsmirigy probléma, egyéb, ritkább hormonzavar (hipofízis adenóma, mellékvese-betegségek)

Elhízás kivizsgálása

  • Labor értékek ellenőrzése -  hormonális problémák
  • Testösszetétel mérés
  • Dietetikai konzulátció: egészséges ételek is hízlalnak, túl kevés energia bevitel -  raktározás, nem rendszeres étrend

Hírek

Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?

Glikémiás index- mit kell tudni róla, miben segít?

A cukorbeteg diéta speciális étrendet kíván, melynek összeállításában nagy szerepe van annak, hogy az adott az ételek felszívódása gyors, esetleg lassú. Hogy miként jön ide a glikémiás index, és hogy miért fontos az érték figyelembevétele, azt Dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

További részletek
Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

Terhességi cukorbetegség- ezek a figyelmeztető jelek

A terhességi cukorbetegség a babára és a kismamára nézve is veszélyes állapot lehet, így mindenképp kezelést igényel. Szerencsére a betegség legtöbbször jól kezelhető, ezért is szükséges annak mielőbbi felismerése. A várandósság során ezért minimum egyszer (24-28. hét között) kötelező jelleggel szűrik a terheseket cukorbetegségre. Ám, ha az alábbi tüneteket tapasztalja babavárás bámely időszakában, mindenképp ellenőriztesse vércukor értékeit, hogy elkerülhesse az esetleges szövődményeket, a terhességi komplikációkat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ezeket a panaszokat ismerteti.
 

További részletek
Ezek befolyásolják a vércukorszintet a nyáron

Ezek befolyásolják a vércukorszintet a nyáron

A vércukorszint optimális tartományban való tartása olykor nehézségekbe ütközhet, hát még a nagy kánikulában! Ilyenkor gyakrabban fordulnak elő hipo-és hiperglikémiás időszakok is, így érdemes tisztában lenni a vércukorszintet befolyásoló tényezőkkel. Hogy melyek ezek, azt Dr. Borus Hajnaltól, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!