Elhízás kivizsgálása

Elhízás kivizsgálása

Létrehozva: 2017.02.02 09:44 |
Korunk népbetegségének számít az elhízás, mely Magyarország lakosságának ⅔ részét érinti. Az elhízás alapvetően a zsírszövet kórós mértékű felszaporodását jelenti. A jelentős túlsúly előnytelen folyamatokat indít el gyakorlatilag minden szervrrendszerben.

Elhízás megállapítása

Az elhízás ma egyik legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a testtömeg-index (BMI).

Ennek kiszámítási módja, hogy a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:

80 / 1,8 x 1,8= 24,96

Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. Míg 19 és 25 között normál testtömegről, majd 25 és 30 felett túlsúlyról van szó. 30 feletti érték esetén pedig már elhízás a diagnózis.

BMI értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a testtömegindex nem veszi figyelembe, hogy a testsúly mekkora része adódik az izomtömegből és mekkora a zsírtömegből.

Testömeg index elhízás kivizsgálás

Értékelés 

<16

kórosan sovány elhízás kivizsgálás

16,1-18,5

sovány elhízás kivizsgálás

18,6-24,9

normál elhízás kivizsgálás

25-29,9

túlsúly elhízás kivizsgálás

30-34,9

elhízás elhízás kivizsgálás

35-39,9

súlyos elhízás elhízás kivizsgálás

>40

igen súlyos elhízás elhízás kivizsgálás

Testzsírszázalék megállapítása lenne igazán célszerű az elhízás diagnosztizálásakor, azonban még a háztartások viszonylag kis százalékban áll rendelkezése olyan mérleg, mely a testúly esetében vizsgálja az izomtömeget és zsírtömeget is. Dietetikai rendelésen azonban van arra lehetőség, hogy pontosabb képet kapjon arról az ember, hogy milyen testösszetétellel rendelkezik.

Szintén elfogadott módszer az elhízás értékelése során, hogy a derékkörfogatot ellenőrzi a szakember. A haskörfogat mérése során férfiaknál 94 cm felett, nők esetében 80 cm felett beszélünk hasi típúsú elhízásról.

Elhízás okai:

Alapvetően az elhízás oka az energiaegyensúly felborulása, vagyis, ha több energiát visz be az ember, mint amennyit felhasznál, akkor hízás történik. Háttérben állhat a korábbihoz képest magas energia tartalmú étrend követése, vagy

  • túl nagy energia bevitel, kis mértékű energia leadás -  energia egyensúly felborulása
  • hormonális okok: cukorbetegség (prediabétesz), pajzsmirigy probléma, egyéb, ritkább hormonzavar (hipofízis adenóma, mellékvese-betegségek)

Elhízás kivizsgálása

  • Labor értékek ellenőrzése -  hormonális problémák
  • Testösszetétel mérés
  • Dietetikai konzulátció: egészséges ételek is hízlalnak, túl kevés energia bevitel -  raktározás, nem rendszeres étrend

Hírek

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

Génmutáció okozta cukorbetegség- MODY diabetes

A cukorbetegség széles körben ismert fő típusai az 1-es és a 2-es típus. Viszont a harmadikról már jóval kevesebb szó esik, ez pedig az ún. MODY diabetes. Hogy mit kell tudni a cukorbetegség ezen formájáról, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa ismerteti.

További részletek
Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

Át a felnőtt életkorba, cukorbetegséggel

A 1-es típusú diabéteszt gyakran gyermekkorban diagnosztizálják, mely során a beteg élete végéig inzulinterápiában részesül, ami mellet pedig szigorú életvitelt kell követni. Ezért is lehetnek bajban azok, akik a 18. életévüket betöltve a felnőttkorba lépnek, hiszen ekkor amellett, hogy búcsút inthetnek a gyermek diabetológiának, a betegek sokszor merőben már életvitelt is kezdenek folytatni, mint korábban. Hogy ez hogy hat a fiatal felnőtt cukorbetegek mindennapjaira, és hogy mikre kell figyelni, azt Prof. Dr. Barkai Lászlótól, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica