Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Dr. Medgyesy Gábor Módosítva: 2023.11.13 08:02

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

A cukorbetegek sebei, fertőzései gondos ápolást igényelnek

A diabéteszes láb kezelése megelőzheti az amputációt.A cukorbetegeknek nagyon kell figyelni a lábkörmök rövidre vágására, arra ügyelve, hogy a bőr ne sérüljön meg. Mosakodás után alaposan meg kell törölni a lábfejet, a lábujjak közét érdemes hintőporral is beszórni. Különösen résen kell lenni akkor, amikor sebek jelennek meg a testükön. Még azokat a mindennapi, kisebb sérüléseket is komolyan kell venni, mint például a manikűrözéskor, pedikűrözéskor vagy borotválkozáskor keletkezett vágások. Jelentős figyelmet kell fordítani a talpon, a lábujjaknál, a bokánál jelentkező sebekre. Ha ezek a sérülések nagyon lassan gyógyulnak, esetleg növekszenek, még alaposabb kezelés szükséges.
Az otthoni kezelés lépései a seb alapos kitisztítása, lemosása és sebfertőtlenítős kezelése. Enélkül megnyílhat az út a kórokozók előtt, amiből cukorbetegség esetén könnyen fekély alakulhat ki. Ha nem javul a seb állapota, fontos felkeresni az orvost, aki szükség esetén antibiotikumos kezelést rendelhet el, és ezzel párhuzamosan vagy akár önálló kezelésként is alkalmazhat mézes sebkezelést.  

Az orvosi mézet erre a célra termelik

A sebkezelés esetén alkalmazott méz nem ugyanaz, mint a fogyasztásra szánt élelmiszer, bár az igaz, hogy minden méz rendelkezik „gyógyító” képességgel, alacsony pH-juk és kb. 70%-os cukortartalmuk miatt. Az orvosi mézet (vagy manuka mézet) azonban külön erre a célra termelik Új-Zélandon, mert az itteni méz magas metilglioxál tartalma miatt hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen.
Az orvosi méz különböző vegyületei és fizikai tulajdonságai egymást felerősítve pusztítják el a baktériumokat és segítik a sebgyógyulást. Ezért a méz minden egyes aktív összetevője a gyógyítási célokat támogatja. A sebkezelésben, fekélykezelésben használt orvosi méznek 5 hatásmechanizmusa ismert:

  • sebtisztítás,
  • immunrendszer stimulálása,
  • kellemetlen szag megszüntetése,
  • gyulladáscsökkentő hatás,
  • antibakteriális hatás.

- Mindennek eredményeként az orvosi méz – bár legismertebb felhasználási területe a diabéteszes lábon keletkező fekélyek kezelése – olyan esetekben is használható, mint az onkológiai eredetű sebek, a felfekvések, a traumás és műtéti eredetű sebek, az első- és másodfokú égési sérülések és természetesen bármilyen eredetű (artériás, vénás) fekélyek gyógyulásának elősegítése – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

Ettől különleges az orvosi méz

A cukorbeteg fekélykezelés egyik eszköze az orvosi méz.Az Új-Zélandon termelt Leptospermum mézet magas metilglioxál tartalma miatt választották gyógyítási célokra, ugyanis hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen. Hivatalos vizsgálatok tanúsága szerint ez az egyetlen mézfajta, mely elősegíti a sebgyógyulást. A kutatások során a Manuka mézről még az is bebizonyosodott, hogy az ún. “kórházi szuperbaktérium” vagy “húsevő baktérium” (MRSA) ellen is hatásos. A fő különbség a fogyasztási célú mézfajták és az orvosi méz között, hogy bár a bennük található hidrogén-peroxid miatt az előbbiek is rendelkeznek bizonyos mértékű antibakteriális hatással (mikor a kaptárból kiveszik őket), ez a hatás nem tartós.
A Manuka azonban más: ez a méz egy további, nem peroxid tevékenységen alapuló antibakteriális tényezővel is rendelkezik, illetve az összetétele stabil, nem változik fény vagy mérsékelt hő hatására.

- Az is minden mézfajtáról elmondható, hogy alacsony a pH-juk és kb. 70%-ban cukrot és 20%-ban vizet tartalmaznak, de a maradék 10%-ban jelentős különbségek mutatkoznak. Az egyik legfőbb előny, ami e téren az orvosi méznek tulajdonítható, a korábban már említett metilglioxál (MGO), ami az aktív antibakteriális hatással összefüggésbe hozható. Az orvosi mézben található MGO szint kb. 400-500mg/kg, míg más mézek esetében ugyanez a szám akár 18 mg/kg is lehet – hangsúlyozza Medgyesy doktor. – Cukorbetegeknek érdemes még azzal is tisztában lenni, hogy a mézes kötszer kompressziós és terheléscsökkentő eszközök alatt is használható, ami jelentős előny a kezelésben!

Forrás: Cukorbetegközpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jo estet,
Edesapam Nagykanizsan lakik es cukros, mindket laba sarkan nagyon csunya seb van ami fekete, gennyes az orvos latta es megtisztitotta de meg rondabb lett es mar piros korulotte. Esetleg egy specialis segitseget, konzultaciot, kezelest tudnanak ajanlani? Varom valaszukat! Videken van kozpuntjuk, Zala megyeben esetleg vagy csak Pesten.

Kedves Eszter !

A cukorbetegeknél előfordul ilyen szövődmény ami az Ön édesapjánál áll fent.
Kezelünk ilyen problémával pácienseket.
Minél hamarabb kell elkezdeni ennek a kezelését, mielőtt még romlana az életminősége az Úrnak.
A diabéteszes lábat érheti többféle károsodás például érzékelő és mozgató idegek károsodása vagy érkárosodás is.
A szakorvos személyes konzultáció után tud konkrétat mondani, milyen kezelést kell elkezdeni az Önök esetében. Minden esetben más és személyre szabott kezeléseket alkalmazunk.
Nálunk Arnold Dénes Doktor Úr ( sebész, fájdalomspecialista) foglalkozik diabéteszes lábfájdalommal.
Központunk csak Budapesten található.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/kapcsolat

Üdvözlettel:

Papp Roberta
sebkezelő specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz

A doktor úr rendkívül szimpatikus volt, mindent elmagyarázott és ellátott rengeteg hasznos tanácsal. Nagyon köszönöm!

További vélemények

Hírek

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

5 tipp a szakértőtől, hogy könnyebb legyen az inzulin beadása

Az inzulin beadása ma már elsősorban előre töltött tollal (pennel) történik, ami könnyebben kezelhető és pontosabb adagolást tesz lehetővé, ugyanakkor időnként ennek az eszköznek a használata is fájdalommal járhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, belgyógyász szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány alapvető szabály betartásával a pen alkalmazása is zökkenőmentessé tehető.

További részletek
Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

Mikor indokolt a koraterhességben végzett vércukorvizsgálat?

A terhesség alatt mért magas vércukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti, amit a várandósság 24-28. hetében szűrnek a várandósgondozás során. Fokozott rizikó esetén azonban már koraterhességben is indokolt a terheléses cukorvizsgálat elvégzése. Hogy melyek ezek a rizikófaktorok (valószínűségi tényezők), arról Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, belgyógyász, lipidológus szakembert, a Cukorbetegközpont szakemberét kérdeztük.

További részletek
Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

Erre figyeljen, ha metformint szed cukorbetegként

A metformin hatóanyag-tartalmú készítményeket 2-es típusú cukorbetegség, prediabétesz és inzulinrezisztencia esetén alkalmazzuk a cukorbetegek kezelése során – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, akit a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

További részletek

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK