Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Dr. Medgyesy Gábor Módosítva: 2023.11.13

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

A cukorbetegek sebei, fertőzései gondos ápolást igényelnek

A diabéteszes láb kezelése megelőzheti az amputációt.A cukorbetegeknek nagyon kell figyelni a lábkörmök rövidre vágására, arra ügyelve, hogy a bőr ne sérüljön meg. Mosakodás után alaposan meg kell törölni a lábfejet, a lábujjak közét érdemes hintőporral is beszórni. Különösen résen kell lenni akkor, amikor sebek jelennek meg a testükön. Még azokat a mindennapi, kisebb sérüléseket is komolyan kell venni, mint például a manikűrözéskor, pedikűrözéskor vagy borotválkozáskor keletkezett vágások. Jelentős figyelmet kell fordítani a talpon, a lábujjaknál, a bokánál jelentkező sebekre. Ha ezek a sérülések nagyon lassan gyógyulnak, esetleg növekszenek, még alaposabb kezelés szükséges.
Az otthoni kezelés lépései a seb alapos kitisztítása, lemosása és sebfertőtlenítős kezelése. Enélkül megnyílhat az út a kórokozók előtt, amiből cukorbetegség esetén könnyen fekély alakulhat ki. Ha nem javul a seb állapota, fontos felkeresni az orvost, aki szükség esetén antibiotikumos kezelést rendelhet el, és ezzel párhuzamosan vagy akár önálló kezelésként is alkalmazhat mézes sebkezelést.  

Az orvosi mézet erre a célra termelik

A sebkezelés esetén alkalmazott méz nem ugyanaz, mint a fogyasztásra szánt élelmiszer, bár az igaz, hogy minden méz rendelkezik „gyógyító” képességgel, alacsony pH-juk és kb. 70%-os cukortartalmuk miatt. Az orvosi mézet (vagy manuka mézet) azonban külön erre a célra termelik Új-Zélandon, mert az itteni méz magas metilglioxál tartalma miatt hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen.
Az orvosi méz különböző vegyületei és fizikai tulajdonságai egymást felerősítve pusztítják el a baktériumokat és segítik a sebgyógyulást. Ezért a méz minden egyes aktív összetevője a gyógyítási célokat támogatja. A sebkezelésben, fekélykezelésben használt orvosi méznek 5 hatásmechanizmusa ismert:

  • sebtisztítás,
  • immunrendszer stimulálása,
  • kellemetlen szag megszüntetése,
  • gyulladáscsökkentő hatás,
  • antibakteriális hatás.

- Mindennek eredményeként az orvosi méz – bár legismertebb felhasználási területe a diabéteszes lábon keletkező fekélyek kezelése – olyan esetekben is használható, mint az onkológiai eredetű sebek, a felfekvések, a traumás és műtéti eredetű sebek, az első- és másodfokú égési sérülések és természetesen bármilyen eredetű (artériás, vénás) fekélyek gyógyulásának elősegítése – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

Ettől különleges az orvosi méz

A cukorbeteg fekélykezelés egyik eszköze az orvosi méz.Az Új-Zélandon termelt Leptospermum mézet magas metilglioxál tartalma miatt választották gyógyítási célokra, ugyanis hatékony védelmet biztosít a baktériumok ellen. Hivatalos vizsgálatok tanúsága szerint ez az egyetlen mézfajta, mely elősegíti a sebgyógyulást. A kutatások során a Manuka mézről még az is bebizonyosodott, hogy az ún. “kórházi szuperbaktérium” vagy “húsevő baktérium” (MRSA) ellen is hatásos. A fő különbség a fogyasztási célú mézfajták és az orvosi méz között, hogy bár a bennük található hidrogén-peroxid miatt az előbbiek is rendelkeznek bizonyos mértékű antibakteriális hatással (mikor a kaptárból kiveszik őket), ez a hatás nem tartós.
A Manuka azonban más: ez a méz egy további, nem peroxid tevékenységen alapuló antibakteriális tényezővel is rendelkezik, illetve az összetétele stabil, nem változik fény vagy mérsékelt hő hatására.

- Az is minden mézfajtáról elmondható, hogy alacsony a pH-juk és kb. 70%-ban cukrot és 20%-ban vizet tartalmaznak, de a maradék 10%-ban jelentős különbségek mutatkoznak. Az egyik legfőbb előny, ami e téren az orvosi méznek tulajdonítható, a korábban már említett metilglioxál (MGO), ami az aktív antibakteriális hatással összefüggésbe hozható. Az orvosi mézben található MGO szint kb. 400-500mg/kg, míg más mézek esetében ugyanez a szám akár 18 mg/kg is lehet – hangsúlyozza Medgyesy doktor. – Cukorbetegeknek érdemes még azzal is tisztában lenni, hogy a mézes kötszer kompressziós és terheléscsökkentő eszközök alatt is használható, ami jelentős előny a kezelésben!

Forrás: Cukorbetegközpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jo estet,
Edesapam Nagykanizsan lakik es cukros, mindket laba sarkan nagyon csunya seb van ami fekete, gennyes az orvos latta es megtisztitotta de meg rondabb lett es mar piros korulotte. Esetleg egy specialis segitseget, konzultaciot, kezelest tudnanak ajanlani? Varom valaszukat! Videken van kozpuntjuk, Zala megyeben esetleg vagy csak Pesten.

Kedves Eszter !

A cukorbetegeknél előfordul ilyen szövődmény ami az Ön édesapjánál áll fent.
Kezelünk ilyen problémával pácienseket.
Minél hamarabb kell elkezdeni ennek a kezelését, mielőtt még romlana az életminősége az Úrnak.
A diabéteszes lábat érheti többféle károsodás például érzékelő és mozgató idegek károsodása vagy érkárosodás is.
A szakorvos személyes konzultáció után tud konkrétat mondani, milyen kezelést kell elkezdeni az Önök esetében. Minden esetben más és személyre szabott kezeléseket alkalmazunk.
Nálunk Arnold Dénes Doktor Úr ( sebész, fájdalomspecialista) foglalkozik diabéteszes lábfájdalommal.
Központunk csak Budapesten található.

https://www.cukorbetegkozpont.hu/kapcsolat

Üdvözlettel:

Papp Roberta
sebkezelő specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pozitív

Nagyon tetszett, hogy mindenki pozitív és jókedvű volt. Időpontra fogadtak, érthetően fogalmazott az orvos, nem sürgettek, nem "túl lenni" akartak rajtam. Időt szánnak a betegre, odafigyelnek a kérdésekre.

További vélemények

Hírek

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

10+1 jel, ami cukorbetegségre figyelmeztethet

Szervezetünk mindig jelez a benne zajló változásokról, csak ezeket az üzeneteket nem mindig tudjuk értelmezni. Így van ez sokszor a cukorbetegség tüneteinél is, ezért prof. dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont 1-es és 2-es típusú cukorbetegség specialistája most mutat 10+1 jelet, ami akár diabéteszre is figyelmeztethet!

További részletek
Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

Mit tud az orvosi méz, ami miatt kitűnő a fekélykezelésben?

A diabéteszes lábon kialakuló fekélyek, és végső soron az amputáció a cukorbetegeket fenyegető egyik legsúlyosabb következmény. A mézes fekélykezelés azonban a már kialakult sebek kezelésében is komoly javulást eredményezhet, így jelentősége nem csekély az állapotromlás megfékezésében. De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen hatékonnyá az orvosi mézet? Erre a kérdésre válaszolt dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája.

További részletek
A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

A hamisított Ozempic injekciók veszélyesek lehetnek

Már eddig is hangos volt a sajtó azoktól az esetektől, amikor nem cukorbetegek olyan gyógyszerekkel próbáltak fogyni – elsősorban a Saxenda és Ozempic injekciókat alkalmazva -, amelyeket kifejezetten diabéteszeseknek fejlesztettek ki. Úgy tűnik azonban, hiába volt a figyelemkeltés az esetleges mellékhatásokról és a gyógyszerhiányról, az üzlet szintet lépett: ma már a hamisított Ozempic injekciók is jelen vannak a piacon. A veszélyekre dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hívta fel a figyelmet.

További részletek

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok