cukormentes
Hozzávalók (4 adag):
- 45 dkg burgonya
- 12 dkg zabliszt
- 1 ek zabkorpa/utifűmaghéj
- 2 tojássárgája
- 2-3 ek dióolaj
- csipet só
- 10 dkg darált dió
Szilvás töltelék:
- 50 dkg szilva
- 5 dkg eritrit
- 2 ek. víz
- 2 dkg vaj
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyákat héjában sós vízben puhára főzzük, majd várjuk meg míg visszahűlnek szobahőmérsékletűre, hogy tudjunk velük dolgozni. Ezután meghámozzuk, és törjük össze finomra, majd a zabliszttel, olajjal és a tojássárgával gyúrjunk ruganyos tésztát belőle.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél cm vastagra, majd derelyevágóval egyenletesen négyzetekre szabjuk.
Közben a szilvákat előkészítjük, tehát megmossuk, és kiszedjük a magokat. Az édesítővel, vízzel és a vajjal együtt összefőzzük, és ízlés szerint fűszerezzük. Nagy lángon addig forraljuk, amíg sűrű szirupos, lekváros állagú nem lesz.
Hagyjuk kihűlni, majd tegyünk egy- egy kanállal mindegyik tésztalap közepére a töltelékből. Hajtsuk egymásra a tésztalapokat, és a széleiket csípjük össze, majd a tenyerünk segítségével formázzuk gombóc alakúra őket.
Forrásban lévő vízben kb. 2 perc alatt főzzük ki a gombócokat. A kifőtt, lecsepegtetett gombócokat pedig forgassuk meg a szárazon előre kissé megpirított darált dióban.
1 adag tápanyagtartalma:
- Energia: 354 kcal
- Fehérje: 9 g
- Zsír: 11 g
- Szénhidrát: 51 g
Bejelentkezés vizsgálatra
Cukorbetegközpont
Téma szakértője
Kapcsolódó oldalak
Páciensek mondták
Szakmaiság, kedvesség
Dr. Fövényi József valóban a diabetológia egyik legnagyobb szaktekintélye. Kivételes tudása mellett rendkívül empatikus és segítőkész, a vizsgálatok során pedig minden részletre kiterjedően, érthetően magyarázta el az állapotomat.